Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


ucestali antibiotici


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zaraa

10.01.2003. 10:05

stovani, imam 5,5 mjeseci staru djevojcicu koja je konstantno tj ucestalo bolesna. prvo je s dva mjeseca dobila upalu desnog uha, pa pila antibiotike pa zavrsila na penicilinu. nakon toga je skoro svaki mjesec bolesno i to uglavnom upale uha, i zacepljen nos. sada u 12 mjesecu je opet dobila upalu uha, pša antibiotici, pa nos zacepljen pa curi, pa upala grla, pa to sve prode, pa dva dana bez antibiotika pa opet, se sve vrati, pa penmicilin . pa dva tri dan bez antibiotika pa penicilin jer dobije bronhitis. to je proslo ,bila je tjedan dana bez abntibn. i sad vec opet curi nos, i upala desnog uha. doktorica je opet dala antibiotik?

nije mi jasno od cega dolazi do tih bolesti, jer ne idemo van, koristim u stanu ovlazivac zraka, nos gotovo bez prestanka kapam efedrinom 0,25%.

nije li opasno biti pod tolikim antibioticima? mogu li joj dat nesto za imunitet??

Dr. Darko Richter

11.01.2003. 10:00

Infekciju uvijek dobije od nekoga, tu nema nikakve sumnje, i
"krivca", ako se potrudite, uvijek možete pronaći, a to je netko, počevši sa vama samima, koji je blizu djeteta, a od nekuda je pokupio infekt. Inače, dijete u toj dobi često zapada u tzv. hipogamaglobulinemiju, tj. relativni manjak protutijela, jer se gube protutijela primljena tijekom trudnoće od majke, a vlastita se još ne stvaraju u dostatnoj količini. Inače, prije bilo kakavih pretraga imunoglobulina, preporučio bih vam uzeti bakteriološke obriske nazofarinksa i ždrijela i usmjeriti antibiotsku terapiju prema tom nalazu. Nemojte joj kapati nos, to je potpuno "bezvezna" navika koja je kod nas rasprostranjena. Nikakvi Sterimari, fiziološke, sljezovi korijeni ne odgovaraju nosu, jer nos se s time osjeća kao da je pod vodom. Za nos je jedina prava stvar čisti zrak, a inače je tu da odfiltrira eventualne nečistoće, no ne i da se bori s ukapanim tekućinama koje tu ni u kojem slučaju ne spadaju. Efedrin možete stavljati 2-3 dana tijekom akutne upale nazofarinksa i srednjeg uha, da bi nos bio prohodniji, što to olakšava ventilaciju srednjeg uha preko tube auditive, i to je sve.