Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6605 | Broj poruka: 26327

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Upaljeni limfni čvor ispred uha


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

pepitojaci

09.11.2020. 19:05

Poštovani, molim Vas savjet, mišljenje, kamo i gdje da idem dalje.
Djevojčica 11 i pol godina 3.11. dobiva limfni čvor ispred desnog uha veličine 1.5 cm, bolan na dodir, a bakon njega i temp 39.7, brufen ju snizuje, ali se opet vrati. Idemo kod svoje obiteljske liječnice koja ju šalje na vađenje krvi. 4.11.dolazi do upale desnog oka, te je zbog visoke temp vodim na hitnu, sumnjaju na zaušnjake. 5.11.vadimo krv, svi parametri su u redu, ali je crp 71.8. Doktorica joj daje Herpleksin tablete jer sumnja na recidivu herpesa simplex, mada vanjskih naznaka za to nema. Kako se situacija ne smiruje,6. 11.vodim je na hitnu pedijatriju u OB Bračak,temp 38.9 gdje joj daju Klavocin, 2 x 1, tobrex kapi i mast 3 x1, te isključuje Herplexin tablete, rade i covid test, jučer dobivamo negativan nalaz. Danas 9.11.ponovno vadimo krv, crp je 70, ali su leukociti 15. Dijete nema temp, crvenilo na oku je u laganom padu, ali čvor ispred uha je i dalje bolan na dodir, i nije promijenio veličinu. Doktorica ne zna što da radi, kaže da ćemo pratiti krvnu sliku. Možete li mi Vi pomoći? Treba li možda lijeku vremena da djeluje, ili se možda radi o nećem sasvim drugom? Molim Vas pomoć, očajna sam.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

25.11.2020. 22:30

Treba napraviti ultrazvuk i vidjeti da li je riječ o limfnom čvoru ili upali slinovnice. Ako se crvenilo oka nastavi preporučam pregled okuliste i po potrebi ultrazvučni pregled oka.

ReginaPhalange

19.01.2022. 21:45

Poštovani,

dječak od 8 godina ima povećan submandibularni limfni čvor na lijevoj strani te ga isti boli na dodir.
Ne mogu sa sigurnošću reći kada se konkretno povećao, niti se on žalio na bol, danas sam slučajno primijetila asimetriju lijeve i desne strane vrata odnosno dijela ispod vilice te ga opipala pa se tek sada požalio da ga boli kada stisne, ali ne spominje bol dok žvače, guta ili pokreće glavu.
Zadnju infekciju je imao koronavirusom na početku prosinca te je ista prošla uz 2 dana temperature do 38,5 i nešto kihanja i curenja nosa. Tada nisam niti gledala čvorove no čini mi se da nisu bili povećani i da je ovo nekakvo novo stanje.
Na toj strani ima karijes na 2 zuba no ne žali se da ga išta boli, iako je na jednom zubu pukla plomba. Raste mu gornja trajna dvojka.
Kako je ekstremno škakljiv ne mogu dulje od sekunde opipati da vidim je li čvor pomičan, tvrd, koliko je točno velik, odokativno se čini svakako veći od 2cm.
Kako je trenutno na online nastavi i nismo u kontaktu s civilizacijom zbog virusa, nekako ne pomišljam da je u pitanju prehlada, posebno zato jer nema nikakve druge simptome.
Doktorici ćemo svakako otići iako niti ona nije sretna da ga sada vodimo na vađenje krvi i pregled jer trenutno obavljaju i testiranja i cijepljenja u ordinaciji pa ga ne bi željela izlagati zarazi, no do sad su mu se čvorovi uvijek povećavali kada je bio akutno bolestan ili prehlađen, zato me sada brine ova situacija.
Imate li savjet što učiniti, da li da postupamo hitno unatoč velikim gužvama u ordinacijama, je li pametnije pričekati (ne znam koliko- mjeseci će proći dok se zdravstvene ustanove ne rasterete), privatno ga nemam kamo odvesti jer nismo u Zagrebu.
Hvala Vam na odgovoru,

Lijep pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

20.01.2022. 11:00

Ne nalazim razloga za brigu niti za odlazak pedijatru. U slučaju da se spontano bude žalio na bol, ako se pojavi povišena temperatura ili bude umoran tada se ipak javite. Nemojte ga pitati da li ima kakve smetnje (u pravilu ćete dobiti pozitivan odgovor) - samo ga promatrajte.

ReginaPhalange

20.01.2022. 21:45

Poštovani,

u pravu ste, što ga više ispitujem to više bolova potvrđuje po cijelom tijelu. Sada je naveo i kuk, stopalo, ožiljak koji ima 5 godina na čelu itd.
Ipak sam pipkala i gledala, čvorić je mekan i pomičan, ali sam pregledala i zube i vidim da su dva (odmah iznad čvora) pukla do zubnog mesa, šuplji su i plombe su potpuno ispale.
Zube ionako moramo popraviti pa ću vidjeti hoće li taj proces utjecati na čvor.
Na ostale simptome koje ste naveli ću paziti, s obzirom da je vrlo aktivan neće biti teško primijetiti ako postane umoran ili malaksao.
Hvala Vam na odgovoru,

Lijep pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.01.2022. 11:50

Bravo Mama, super. LP