Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6628 | Broj poruka: 26393

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Urtikarija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Hrogsy

31.03.2011. 11:52

Poštovani,

prije 7 dana mom 11,5 mjesečnom sinčiću dijagnosticirana je urtikarija. Naime, pri posjetu baki primjetila sam neke čudne točkice na licu i uhu i reagirala instiktivno te odvela dijete na hitni prijem. Tamo nas uputili na pedijatriju. Doktorica mu dala inekciju, sirup ili kapi, laksative pregledala ga. Nakon 20-ak minuta se osip, koji zahvatio doba dio obraza, povlači te smo pušteni kući. Terapija: Fenistil kapi, otuširati dijete te namazati Belobazom, kontola nadležnog liječnika te dijetalni režim.
Od hrane je dotični dan dijete jelo prvi put grah (bez vegete i paprike), unazad tjedan dana kravlje mijeko za jutarnji obrok radi postupnog navikavanja te keksić kod bake.

Sutradan odlazimo kod dijetetove pedijatrice no ne saznajemo ništa novo. Pitam ju je li moguće da je prehlada (curenje nosa, kašljucanje) koju je dobio prije tri dana uzrokovala bolest. Dobivam niječan odgovor uz preporuku da dijete uzima kapi još pet dana.
Pretraživanjem po internetu našla sam Vaš intervju u kojem kažete da je urtikarija najčešće posljedica virusne infekcije te mi više ništa nije jasno. Dakle, itekako je moguće da je kod mog dijeteta to povezano, ili !?

Slijedeća dva dana se oko pet ujutro osip javlja sad na lijevoj sad na desnoj nozi, iako pazimo na prehranu i uzimamo kapi.
Osip se više nije pojavljivao do danas. Jedna točka na lijevoj nozi, ali dijetetu odmah dajem kapi tako da se povlači.
Više ne znam što mi je činiti, zanima me drugo mišljenje. Trebam li i dalje analizirati i paziti na prehranu, je li potrebno otići na neka testiranja (napominjem da su djed po ocu i otac atopičari) ili nešta drugo?
Unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

31.03.2011. 18:25

Ne znam zašto bi se pazilo baš na prehranu, a ne na viruse. Najčešće je urtikarija povezana s virozama, a baš ponajmanje u toj dobi s hranom, a, ako je alergijska, onda može biti i od aeroalergena, npr. peludi, ili grinja.
Ali, kud ste navrli, urtikarija može potrajati godinama, i ne znam zašto bi se nešto moralo utvrditi u prvih 5 dana, jer je 5, a ne 7, ako točno brojite.

Hrogsy

01.04.2011. 11:15

Pametnom čovjeku dosta!

Hvala na odgovoru
LIjep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

01.04.2011. 11:35

U međuvremenu nema više urtikarije.