Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Uvecan lijevi krajnik


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nektar

06.03.2020. 19:45

Pozdrav,

Moj dvogodisnji sin je prije sedam dana bio bolestan, pet dana povisene temperature koja se dala dobro kontrolisati, spadala je sama od sebe, bio je dobar, jeo malo manje, ali jeo, pio, malo vise spavao, par puta smo dali brufen sirup. U prosli ponedjeljak je temperatura sama od sebe prosla. Kako mi svakako na osnovu njega treba bolovanje, otisli smo odmah ljekaru, rekla je vjerovatno gripozni infekt ili gripa, da pazim da pije, da temperaturu skidam sto manje, naravno ako on to dobro podnosi, ako ne- onda brufen ili paracetamol. Tako smo i postupili. U tih pet dana pregledala su ga tri ljekara, posto me bilo strah bakterijske infekcije, ali su svi rekli da je vjerovatno virus i da ce proci, tek ako potraje duze od 5 dana, da se javimo na detaljnije analize. Tako je i bilo, peti dan je temperatura prosla, nije se vise vracala. On je od tada potpuno normalan, jede, pije i ponasa se normalno. Trenutno smo na odmoru u Hrvatskoj, i tek onako htjela sam i sama da mu pregledam grlo (lijecnik sam, ali ne pedijatar, pa se nemam obicaj mijesati u posao kolegama). Primjetila sam da je lijevi krajnik uvecan, muz kaze da je takav bio i prosle sedmice. Ostalih simtpoma nema. Tokom tog gripoznog infekta, blago je kasljao, nos je curio i to je bilo to. Svi pedijatri su rekli da je grlo blago upaljeno, ali nema nikakvih naslaga. Sad ne znam, koliko je hitno da ga ponovo vodim ljekaru, posebno u ovo vrijeme viroza, a i nemamo ovdje svog pedijatra. On je inace zdravo dijete, tu i tamo ima neki infekt koji se povuce bez vecih komplikacija. Cesto kaslje i vec prije par mjeseci je doktorica sumnjala da ima problema sa krajnicima, tzv. trecim i da bi nekad u toku trece godine trebali otici ORL ljekaru na pregled, ali ne jos, jer ionako ne rade nista kod tako male djece, obicno se samo povuce. On trenutno opet kaslje, nedefinisan kasalj, bas kao da mu nesto smeta, ali nije narocito izrazeno, po noci ga mozda jednom probudi i ide mu vise tecnosti inace, trenutno mu izbijaju i petice. Poslusala sam pluca, cista su, kao sto su bila i uvijek kod tih epizoda kaslja (vodila sam ga svaki put kod pedijatra) pa je zato njegova doktorica i posumnjala da se radi o grlu. Medjutim, meni niko od njih nikad nije rekao da mu je uvecan krajnik ili to nisu smatrali relevantnom informacijom, a ja nemam obicaj detaljnije ispitivati. Mene je trenutno strah nekih tezih dijagnoza, tipa limfom, ne znam uopste koliko ima osnova sumnjati, koliko je hitno da idemo na pregled. U oktobru je imao streptokok u grlu, tad je uzimao antibiotik i proslo je, nakon toga nije vise kasljao do ove epizode sa gripom/gripoznim infektom.

Srdacan pozdrav,

Ana

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

09.03.2020. 19:50

Krajnici mogu biti toliko veliki da se međusobno dodiruju, katkada je samo jedna strana uvećana. Ružne stvari ne idu tako u dječjoj dobi nemojte se bojati. Nema potreba za odvođenjem na pregled.