Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Konstipacija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

azzie

03.03.2020. 09:50

Poštovani,

Dijete 3 godine, prema preporuci gastroenterologa, uzima Laksol od Nutripharma radi neredovite stolice. Međutim, ako ste probali Laksol onda znate da isti ima određeni „okus“ koji djetetu ne odgovara. Prema preporuci drugog roditelj dobio sam info za lijek iz iste „porodice“ koji se prodaje u Sloveniji pod imenom Macrobalans od Vitabalans Oy. Predmetni lijek doista nema nikakav „okus“.
Djelatna tvar kod Laksola je macragol3350, dok je kod Macrobalansa macragol 4000. U čemu je razlika između „dva“ macragola? Da li su to isti lijekovi ili je neka bitnija razlika? Odnosno da li je jedan jači, a drugi slabiji, tj da li postoje kontraindikacije kod dužeg uzimanja jednog ili drugog? Općenito gjde bi se mogao informirati o tako nečemu? U lijekarni mi nisu znali ponuditi odgovor.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

09.03.2020. 19:50

Polietilenglikol je polimerna molekula koja se ovisno o duljini razlikuje po molekularnoj težini i navedene brojke upravo to označavaju (u daltonima). Postoji oblik i od 6000 daltona. Razlika je nebitna između prva dva preparata (osim okusa), može se koristiti koliko god dugo je potrebno i ne izaziva navikavanje. Prema smjernicama Europskog društva za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPHGAN) ovaj preparat je uz primjerenu dijetu lijek prvog izbora za liječenje opstipacije.