Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


uzv mozga


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mimama

07.02.2008. 13:20

Rodila sam 30.12.2007 sina Eugena s 3600 g,52 cm, koji je 2 sata nakon rođenja završio na neonatologiji u inkubatoru zbog asfiksije.
To za asfiksiju sam saznala 9 dana kasnije kada smo pušteni kući uz usmenu naznaku da treba ponoviti uzv mozga i raditi vježbice.

tek kod kuće čitam sljedeći nalaz- uzv mozga; trakasto pojačana ehogenost uz prednje rogove lateralnih komora, u pleksusu prosvjetljenje 3,5 puta 2,3mm, pleksus zdepast, pojačane ehogenosti,drenažni sustav prohodan.


Molim vas lijepo- što znači takav nalaz? je li u pitanju krvarenje i kakve posljedice može ostaviti po dijete?

Unaprijed zahvaljujem!

Darko Richter, dr. med.

07.02.2008. 15:01

Nije u pitanju krvarrenje, ali može biti posljedica hipoksije (asfksije). Međutim, pleksus koroideus su u stvari žile, i opisane promjene, ako ih uopće ima, ne odnose se na sam mozak i mozgovinu, osim opisanih točkastih promejna u vrhovima lateralne komore. U principu, ovaj nalaz ne znači objektivno baš ništa, a predstavlja neki orijentir ultrasoničaru da se sjeti na idućem pregledu što mu se učinilo na prethodnom. A dijete raste i razvija se bez obzira na rastuću prodaju ultrazvučnih aparata po svijetu.

mimama

07.02.2008. 19:25

Iz odgovora zaključujem da nema razloga panici. Kontrolni uzv mozga je idući mjesec pa ćemo vidjeti a do tada se držimo vježbica ko pijan plota, što bi se reklo!

Zahvaljujem na odgovoru!
Srdačan pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

07.02.2008. 20:35

Što se tiče "vježbica" volio bih znati koja je dijagnoza. Jer, vrsta "vježbica" ovisi o dijagnozi. A dijagnoze, ako sam dobro shvatio, nema. Ili?

Dunja

08.02.2008. 09:50

O, pa vi doktore živite u neznanju glede situacije sa hipoksijama, goljakom, Sabolima, Polovinama, neurorizičnom djecom, centrima za motoriku u obliku leptirića ali avaj-jedno krilo vece, drugo manje, uzv-ova mozga, eeg-ova za 1200 kn i stisnutih šakica sa palcima na unutra, krvarenje 1 ili 2. stupnja. Platite ili hodočastite na goljak, pri tom vježbajte, (neke mame plaču godinu dvije pri tom od zabinutosti) i nakon dve tri godine se vidi da je dijete „sada stiglo drugu djecu u motoričkom razvoju“.
Dijagnoze su: hipoksija, (vas omiljeni) dystoni sindrom, hiper ili hipotonija.
I sve puno rečenica: „ostati će invalid, ima rupe u mozgu, neće nikad prohodati, sve puno problema s tim prematurusima“ itd-sve su ovo citati.
U zadnjih tri godine niti jedna moja prijateljica niti poznanica niti poznanica od poznanice nije rodila neneurorizicno dijete i sve vježbaju. Najnormalniji razgovor: Vježbate? Kaj ste danas ručali? Krvarenje kojeg stupnja? Polovina? Goljak?
Černobil, šta li? Sve starije i nezdravije rađamo? Srećom se to ne liječi bog te pitaj kakvim drugim opasnijim stvarima, vježbanje ne može štetiti, naprotiv, mogle bi vježbati s djecom i iz čista mira.

mimama

08.02.2008. 09:50

To je opet nešto novo! Što se tiče vježbicama rečeno nam je da radimo "malo sa rukicama i nogicama". Snalazimo se uglavnom iz časopisa sa prikazanim vježbicama po mjesecima starosti bebe.
Dok smo boravili na neonatologiji došao je fizioterapeut i u 5 minuta pokazao grupi mama nekoliko vježbi a pri tome nije pitao čija je koja dijagnoza. Dakle za sve isto!

To su uglavnom vježbice sa rastezanjem rukica i nogica...

Nego,doktore, dok ovo pišem upravo se oglasio moj baby phone koji registrira disanje... prije nekoliko dana oglasio se nakon 15 sec (što znači da je beba imala pauzu u disanju od 15 sec) a upravo maloprije se oglasio puni alarm (nakon 20 se.)! Pitala sam u bolnici za 15 sec. i rekli su da nije zabrinjavajuće ali ovo me već plaši!

Trebam li poduzeti nešto?

mimama

08.02.2008. 12:50

Draga Dunja! To pomodarstvo vrijedi možda za Zagreb i okolicu ali nama ostalima preostaje samo da lupamo glavom o zid od tih silnih neo pomodarskih zdravstvenih informacija a bez i jednog suvislog obrazloženja!
ja sam došla kući sa naizgled zdravom bebom a mjesec dana kasnije(koliko treba da otpusno pismo stigne poštom iz bolnice) nađem cijeli spisak dijagnoza od kojih sam reš pečena za otići na poduži odmor u zelenu sobu s pogledom na točku!

Istina , mene je prekomercijalizirani sistem obrlatio i ja jesam spremna kupiti mačka u vreći i maglu u konzervi za koje kažu da mogu pomoći mojoj djeci!

Svjesna sam da cijenjeni doktor Richter zazire od takvih naprava kao što je baby phone koji sam spomenula ali to je nešto čega se ja grčevito držim u nedostatku pravog savjetovanja roditelja kada je u pitanju nešto njima najsvetije.

Zato se nadam, da ćete mi cijenjeni doktore ipak reći nešto o spomenutim pauzama u disanju pogotovo zato jer mi beba između ostalog u dijagnozi ima i GER?

Darko Richter, dr. med.

08.02.2008. 12:55

Dakle, za "vježbice" bih rekao da je to posve nespecifično i nema organske veze s nekom dijagnozom. U stvari, pokušavam si zamisliti kakve reperkusije na dijete te dobi, i kasnije odraslog čovjeka, može imati neki aerobik, jer, da to koristi, i da je prirodno, radili bi to i Indijanci, kromanjonci, i svi drugi. Netko je uvjeren da to ne može smetati, a ja ne znam. Znam samo da je važno vježbati ako se ima određeni neurološki deficit, ali treba znati koji i kako se tome treba kontrirati. Onako općenito, čini mi se da bi dijete na te vježbice moglo reragirati nekim čuđenjem, kao moj beskrajno dragi i strpljivi mačak kod kuće, kada ga uzme najmlađa kći i ide "dresirati", da ga nešto nauči, s puno dragosti i dobrih namjera. A on se izmakne, čim popusti njezin čelični zagrljaj.
Što se tiče apneja, značajna je svaka duža od 20 s ili ona povezana s usporenjem rada srca ili bljedilom, modrenjem ili klonulosti. Kada zazvoni monitor, trebate pogledati dijete, i, ako se vidi nešto od ovoga, trebalo bi se ipak javiti onima koji su mu monitor ordinirali. A monitor se ordinira ako ima neku indikaciju, a UZ mozga, taman da unutra nema više mozga, nikada po sebi nije indikacija za monitor. A to, da mu je i zašto mu je dat apnea-monitor, cijelo mi vrijeme prešućujete. Ja nikako s vama svima na zelenu granu: ili se prešućuje iz gluposti, neznanja, i lijenosti, ili namjerno, da se vidi što će reći, ovaj, a što onaj doktor. A kod toga se jednom servira jedan detalj, drugom drugi, a nijednom obadva, ili sve što je relevantno. To vi sebi pridržavate da znate što je relevantno? Ne kupujem, ali povremeno mi dođe u ruke FHM (for Him Magazine), i, osim onoga što ga najviše prodaje, tu ima i vrlo interesantnih članak. Teko npr. u jednom jesenskom broju iz prošle godine naiđem na članak kao je neki prijatelj dotičnog novinara jedva izvukao živu glavu nakon što je ušao u bolnicu (u Americi). I što je ispalo, kao pouka članku: niti jedna zabuna, greška ili kako se već voli nabacivati i sudski goniti liječnike i bolnice, nije proistekla iz liječnika ili bolnice, već izpogrešnih podataka koje je taj prijatelj servirao liuječnicima. Ili je nešto prešutio, bilo iz kojeg razloga, ili je zaboravio, ili je krivo rekao. A radilo se o nekim kardiovaskularnim smetnjama. Mi ovdje nikako da od Amerikanaca pokupimo njihove kvalitete, ali se u oponašanju nekvalitetnoga približavamo s namjernom da ih odmah i preteknemo.
Tako vi meni pričate o točkicama u koroidnom pleksusu ili prednjim rogovima lateralnh komora, a da nemate niti ćete ikada imati pojma niti gdje su niti što su te strukture, taman da vam o tome ispišem 2 stranice. A šutite o apnea monitoru, kao da je pao s neba. I to u djeteta rođenog na rok i uredne porođajne težine. A ne kažete niti koliki mu je bio Apgar.
A ja vama u prvom odgovoru odgovaram vrlo skromno, eto, kao da ste m i dali sve podatke.

mimama

08.02.2008. 14:30

Hm... Ja bih od svega ponuđenog za prešučivanje(mada bih ja o tome mogla noć i dan da slučajno šta ne zaboravim) izabrala neznanje i glupost mada je zbunjenost bolji opis.
Monitor nije ordiniran to sam ja samoinicijativno nabavila baby phone imenom angel care sa senzorskim pločama koje se postave pod madrac te na taj način registriraju čak i disanje odnosno prestanak disanja.
Kupila sam ga poučena iskustvom sa prvom bebom kada sam svake minute provjeravala bebu i to zbog nekog zločestog sindroma koji se zove -sindrom smrti dojenčeta u kolijevci. Godinu dana kasnije sam završila kod psihijatra pa sam mislila da ću si ovaj put olakšati život jednim takvim uređajem...

Činjenica je da taj uređaj funkcionira i da se prije nekoliko dana oglasio nakon 15 sec a jutros se oglasio puni alarm nakon 20 sec! Utrčala sam u sobu i od tog naleta se dijete prenulo i nastavilo spavati. Nije bio ni plav ni blijed(zapravo je žut zbog laktacijske žutice). Izgledao mi je sasvim normalno. Sada ne znam je li u pitanju moja paranoja ali mi se čini da je jutros "pospaniji" nego inače.

Spomenula sam da ima GER u dijagnozi a to se dovodi u vezu sa pauzama u disanju. Ako se ne varam...

još nešto-stalno mjerim oko 70 udisaja u minuti kod bebe i to sam rekla u bolnici prilikom redovite kontrole ali dr. je zaključila da "vjerovatno dobro ne mjerim" pa sam ja to ponavljala jutros dok je beba spavala i dalje mjerim 65-70 udisaja u minuti. Ne znam da li sve to skupa ima neke veze jedno s drugim ali moje pitanje i dalje glasi-trebam li nešto poduzeti i što s obzirom na tu jutrošnju pauzu u disanju ako dijete inače izgleda dobro?

mimama

08.02.2008. 14:30

apgar 10/9

marijana1

08.02.2008. 15:10

poštovani doktore,

ne dajte se smesti od bezobraznih komentara onih koji očito nisu imali problema s djecom u njihovom razvoju. Cijenim i poštujem vaše odgovre i pročitala sam ih svih 129 koliko ih ima na ovom portalu. odgovori su pravi i u ljudskom i medicinskom smislu, i zato naoružajte se i dalje strpljenjem jer pomažete svima kojima se obratite a iskreno ponekad i na neka pitanja pitalice i pomalo prizemljite, što je u redu. zahvalna na Vašem strpljenju, znanju i želji da ljudima pomognete.

Darko Richter, dr. med.

08.02.2008. 18:00

Nisam vidio odgovor "Dunje" od 9:50, niti "mimame" od 12:50. Ne zanm da li svojom krivnjom, ili su ti postovi pušteni tek sada. Sada je 17:33 h.
A ako mali ima dg. GER, to mi ranije niste spomenuli, pa opet Jovo nanovo. Definiratje problem u cjelini i najednom, a ne na kapaljuku, poigravajući se što še doktor sad reći, a ja mu skrivam bitni dio istie.

Darko Richter, dr. med.

08.02.2008. 18:00

Zahvaljujem na podršci "marijani1", a da usput kažem da nimalo nisam bio ljutit ili frustriran kada sam pisao onaj odgovor "mimami". Samo sam pokušato biti malo šire edukativan.
A sada odgovor za zadnje pitanje "mimame": Da li da idete doktoru, nakon nekog"poremećaja" koji ste utvrdili samoindiciranom pretragom? Svakako.
A sada ću vam reći što će se dogoditi. Pedijatar ili drugi liječnik primarne zaštite vidjet će, uz vaš podatak o "apneji", i nalaz UZ mozga (ako mu ga ne prešutite) i ordinirane "vježbice". Kako da on bude siguran da tu nema ništa, kada vi kažete da nešto ima, netko na UZ vidi da nešto ima, i netko daje "vježbice"? Da se on svima usprotivi, pa makar mislio da možda nema ničeg ozbiljnog? Za koju plaću da on (ja se stavljam u "njegovu" kožu) sebi napravi neizvjesnost preko vikenda, i još slučajno natovari problem mame koja se lijepi na probleme? Dakle, slijedi uputnica za neuropedijatriju - bolničko liječenje, uputna dijagnoza "Apnea in obs. Dyspnea in obs." Na hitnoj službi neki(a) specijalizant(tica) pregleda dijete, odredi krvnu sliku, možda čak uslika RTG, i zove stariju službu. Starija služba, ili dođe, ili ne dođe, jer, ako je iole iskusnija, znajući da nema što viditi (jer apnea se vidi kada je ima, a kada je nema dijete je posve normalno), nema niti što dolaziti, već reći mlađoj službi da dijete primi na odjel radi opservacije i monitoringa. I, evo ga u bolnici. Tamo ga priključe na m onitor, izvade krv za ionogram i GUK i možda još neke pretrage (bilirubin, itd.). Ako je neki ziheraš, još napravi i lumbalnu punkciju. Ovaj hodogram će vam se po mojem uvjerenju ispuniti sa 90-99%. Ali sada nemojte reći da sam vas odgovorio od odlaska liječniku. Samo vi odite, i ja hoću biti miran, makar za kontakte preko portala vrijede uvjeti korištenja, u dnu strane, koji meni, bez obzira da li pogodim, ili ne, jamče mir.

mimama

09.02.2008. 02:15

evo dakle mame koja se lijepi na probleme a povremeno se i oni nalijepe na nju!
Nisam više pametna... prije tjedan dana starijeg sina "izvučem" iz škole zbog epidemije gripe i evo ga tjedan dana kasnije nakon kućne karantene završi na hitnoj s gripom. Bio je u kontaktu s bebom, naravno, nakon tjedan dana čovjek više ne sumnja na mogućnost gripe pogotovo jer poduzme sve u svojoj moći.

stariji je dakle s ocem trenutno na pedijatriji a ja sam kod kuće s bebom i samo ostaje da strepim hoće li gripa i na njega!



gđo. Mirjana ne znam na koga su išli komplimenti ali time ulazite u sferu pitanja čiji je križ teži. Tako da nemam daljnjeg komentara.

Dr. Richter vama se od srca zahvaljujem na uloženom vremenu koje nije za badava-već sam ja izvukla i lekcije i pouke pa vam se srdačno još jednom zahvaljujem!

Darko Richter, dr. med.

09.02.2008. 11:00

Dobro da se ovo zaključuje, jer, već nisam znao tko je kada poslao koji post, uključujući i ja sam, a nisam bio niti siguran da sam ih sve pravovremeno uočio, možda je istovremeno pušteno nekoliko postova na ovu temu.
No, što se tiče gripe: greška je ne cijepiti djecu, a činiti "sve drugo što je u vašoj moći". Ovo sve drugo je bez veze, a jedina prava mjera jest cijepiti. Kada pada atomska bomba, vii možete činiti sve što je u vašoj moći, ali, ako ne odete u atomsko sklonište, nadrljat ćete. Tako vam je i sa gripom. Zašto je to tako teško, ili gotovo nemoguće shvatiti prosječnom Hrvatu? Podjseća me ne one trgične budale za vrijeme rata, koji su poduzimali rizike misleći da se tragedije događaju samo drugima.

mimama

29.02.2008. 22:30

Cijenjeni dr. Richter, ispričavam se što nastavljam ovu temu koju ste smatrali zaključenom ali evo, sada imam neke konkretnije nalaze uzv mozga pa bih vas molila da mi kratko kažete svoje mišljenje.

Nalaz je sljedeći;
Mozgovina je uredne ehogenosti falks medijalno bez znakova kompresije. Dobar je prikaz sulkusa i girusa. Postranične komore normalno smještene minimalno asimetrične. Lijeva širine 4,3mm visine 9,4 mm.
Desna širine 7,0 mm visine 13,5 mm. Desna komora frontalno nešto dublje zadire u parenhim. U oba nukleusa i oko pleksusa koji su nešto zdepastiji vide se stari ugrušci u kolikvaciji. Dobar je prikaz treće i četvrte moždane komore. Dobre su pulzacije krvnih žila.

DG: Peri-intraventrikularno krvarenje obostrano stupnja II

Koliko je oštečenje u pitanju i kakve posljedice može ostaviti po dijete?
Što znači ovaj dio nalaza "desna komora frontalno nešto dublje zadire u parenhim"?

Unaprijed vam se zahvaljujem!

Darko Richter, dr. med.

01.03.2008. 02:40

U pitanju je intrakranijsko krvarenje stupnja II. Ima IV stupnja, s time da prva dva stupnja obično nemaju kliničkih posljedica. Da komora dublje zadire u parenhim, znači da je više komore, a manje parenhima, tj. više šupljine, a manje mozgovine.

mimama

01.03.2008. 11:25

Hvala vam na odgovoru!

Muči me još uvijek taj dio nalaza za koji sam pitala-znači li to da "više šupljine i manje mozgovine" znači i veće oštečenje mozga?

Darko Richter, dr. med.

01.03.2008. 13:10

Naravno.

mimama

01.03.2008. 20:15

zahvaljujem.