Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


uzv mozga


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

03.10.2013. 10:25

Nadam se da je forum jos aktivan...vidim da su poruke na ovu temu iz 2008.

rodila sam prije 5 i pol mjeseci, trudnoca sve ok, porod zavrsen vakumom. Odmah su nas poslali na uzv koji je pokazao krvarenje 1. i 2. stupnja ali je tada mlada neuropedijatrica rekla da je sve ok i da je to sve normalno. 3 mjeseca nakon tog prvog uzv primjecujem da se Petar pocinje izvijati u luk i praviti most tijekom presvlacenja. Prijavim to pedijatrici i ona odluci poslati ga na pregled kod fizijatra jer prilikom "posjedanja" glavica je skroz zaostajala za trupom, dakle nije drzao glavu. Fizijatrica nakon pregleda utvrdi hipertonus i posalje tjedan dana na vjezbe i kontrola za 2 mjeseca. Vjezbali po Bobathu tjedan dana i nismo dobili nikakve vjezbice za doma samo babyhandling. S 5 mjeseci ponovno kontola kod fizijatra gdje je idalje dijagnosticiran hipertonus u cijelosti i ponovno vjezbice na fizijatriji i fizijatrica nas uputi na uzv mozga. Pedijatrica nam je dala uputnicu odmah za neuropedijatriju i jutros smo radili uzv, a nalaz neuropedijatra glasi ovako:

P je danas dobrog opceg stanja, napreduje, lijep socijalni kontakt, prati pogledom, reagira na zvuk i svijetlo. Prihvata igracke, otvara sakice. Dosta pokreta motorike. Pri trakciji glava prati trup. U vertikali simetrija noge ekstendirane u kukovima. Opire se vrhovima prstiju o podlogu. U ventralnoj suspenziji glava u ravnini trupa.
Tonus misica nesuglasen, prevladava hipertonus u cijelosti, refleksi zivahni simetricni.
UZV mozga: Mozgovinma uredne ehogenosti falx medijalno. Lijep prikaz girusa i sulkusa. Frontalni rogovi urednog oblika i velicine s nesto nazubljenim rubovima.
Postranicne klijetke blago prosirene u okcipitalnim rogovim s nesto punijim pleksusima. Naznacena je blaza hiperehogenost pv obostrano.
Dobro se vizualizira CC treca i cetvrta klijetka uz uredan protok likvora. Nema znakova povisenog ICT.

Zakljucak: stanje nakon hipoksicnih promjena PV obostrano st nakon HIC gr I/II.
Dg. Sy dyst hipetn.

Molim vas pomoc oko tumacenja ovog nalaza, vase savjete i misljenje. Beskrajno hvala na strpljenu i vasem vremenu!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.10.2013. 22:55

Ultrazvuk pokazuje blage promjene koje su posljedica onoga što je viđeno ranije. Nema znakova poremećaja protoka likvora i povećanja tlaka u mozgu. Dakle nalaz sam po sebi ne znači ništa loše. Samo nastavite s vježbama, pokušajte se uključiti i u program plivanja za bebe (ako ga ima u blizini).

07.10.2013. 22:25

hvala puno na odgovoru i oprostite ako previse gnjavim i detaljiziram radi boljeg razumijevanja ali te blage promjene koje se vide od proslog uzv jesu poboljsanje ili? Ps.plivanje za bebe je daleka buducnost u Mostaru..nazalost.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.10.2013. 23:55

Nema pogoršanja, sve opisano je povezano s krvarenjem kako je opisano u 1. UZV nalazu.

Lucija1995

06.05.2019. 16:30

Rodila sam sina u 26 tt, 860g i 34cm. Nakon 8 mj radila sam mu uzv mozga na nalazu pokazuje blagu ventrikulomegaliju, veše frontalno. Da napomenem, bez obzira sto je rodjen tako rano nije imao nikakvih krvarenja na mozgu, i sve mu je uredu, najosjetljivija su pluća. Ne znam je li imam razlog za brigu zbog ovog nalaza sada. Pošto ja baš neznam šta je to, dali mi možete objasniti, i je li to opasno? Hvala.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.05.2019. 11:50

Ne bi trebalo biti problema, naročito ako je dijete dobro i ako je porast glavice u granicama normale. Nalaz sam po sebi ne znači ništa pod uvjetoma da se ne pogoršava (tj da se moždane šupljine ne povećavaju) što će se vidjeti na kontrolnom ultrazvuku.