Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6620 | Broj poruka: 26369

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Prevremenp rodjeno dijete


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Bubar

03.11.2022. 16:40

Postovani u 23 sam sedmici trudnoce, u bolnici,lezim zbog prijevremenog pucanja vodenjaka. Za sad je beba vitalna i plodove vode ima u nekoj minimalnoj al dovoljnoj kolicini za moje stanje.Ako bih uspjela odrzat trudnocu jos bar neko vrijeme kad beba ima sanse da prezivi u inkubatoru bez vecih posledica?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

07.11.2022. 16:50

Granica preživljavanja je između 25 i 26 tjedana trudnoće. Rizik od zdravstvenih poteškoća kod djeteta je veći što je trajanje trudnoće kraće. Stoga se prijevremeno rođena djeca posebno pomno prate i poduzimaju se preventivne mjere za uredan razvoj motorike (fizikalna terapija), za uredan razvoj vida i pluća. Porođaj bi se trebao obaviti u jednom od regionalnih centara (KBC: Zagreb, Osijek, Rijeka ili Split) koji imaju potrebnu razinu znanja i opreme za skrb prijevremeno rođene djece. Porođaj u nekoj drugoj ustanovi bi zahtijevao transport novorođenog djeteta u jedan od ovih centara što svakako treba izbjeći.