Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26367

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


viroze


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tonka49

01.07.2022. 08:10

Poštovani imam kćer od 13 godina koja je krajem 4 mjeseca prebolila koronu (od simptoma curenje nosa i oči). Prije toga nije bila bolesna 3 godine. Od korone stalno kupi viroze, u 5 mjesecu viroza grlo, nos, mala temperatura, sad u 6 mjesecu nakon putovanja u Tursku dobila jedan dan visoku temp. i proljev, trajalo dva dana temp.prošla a stolice su i dalje rjeđe, jedan dan bez temp., a od jučer nova viroza grlo i temp.37,2. Inače dijete je sportaš, visoka 162 i teška 44 kg. Stalno je vani s prijateljima. Krvnu sliku smo radili u 4 mjesecu i bila je uredna. Ne jede voće, ali jede povrće, meso, ribu.... Menstr. je dobila za sada jedanput.
Moje pitanje bi bilo kako ojačati djetetu imunitet, koje suplemente predlažete, kako je ojačati, da li treba kakve pretrage. Ove stalne viroze u posljednjih 3 mjeseci su me počele zabrinjavati.
Sada je još držim na djeti i dajem linex 2 puta dnevno.... do kada treba biti na dijeti radi proljeva ili može normalno jesti.... i da li treba stolicu slati na analizu.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.07.2022. 18:30

Za sada ne treba ništa raditi od dodatnih pretraga. Obzirom na manji unos voća potrebno je osigurati dostatan unos vitamina (naročito ako se intenzivno bavi sportom). AKo odbija voće može uzimati vitaminsko mineralni suplement, 2 tjedna svakodnevno a potom svaki 2.-3. dan (npr Twinlab dualtabs). Koristan može biti i kolostrum ili laktoferin (npr Mosiac caps) kroz 3 mjeseca. Do se stolica ne normalizira ne bi trebala konzumirati slatku hranu i napitke (med, slatko voće, pekmezi, voćni sokovi i sl.); ostalo sve može jesti, jedan obrok više na dan uz nešto smanjene volumene obroka. Umjesto Linexa možete pokušati davati probiotske gljivice (Sacharomices boulardii). Treninge treba planirati do razine intenziteta koji ne dovode do gubitka daha i iscrpljivanja.