Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


virusno inducirane bronhoopstrukcije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

klari

31.03.2010. 15:00

kćer 4 g i 2 mjeseca ima česte virusno inducirane bronhoopstrukcije ( dva puta je i bila hospitalizirana te jednom u dnevnoj bolnici, uvijek ista dijagnoza) od 9 mjeseca prošle godine je na flixotide 2x2 potiska kroz aero chamber. ponovno testiranje na alergene pokazuje sve negativo. doktori kažu da nije alegrija.
zanima me zašto ona unatoč terapiji i dalje ima tako učestalo bronhitise (dobro ona ne završi više na solumedrolu) ali i dalje ima svaki mjesec do mjesec i pol bronhitis te treba ventolin. posljednji je bio prije desetak dana kada su joj zbog povišenog crp-a 91 ordinirali i sumamed. inače ne dobiva antibiotike. jednostavno svaka virozica završi jakim kašljem i potrebom za ventolinom.

Darko Richter, dr. med.

31.03.2010. 16:05

Uz Flixoitde bi trebalo, svakako, uvesti Singulair Mini, granule, 1 vrećicu dnevno. Bit će bolje.

klari

01.04.2010. 13:30

hvala. mi smo ko mali bili na singularu (vi ste nam to ordinirali nakon bronhiolitisa) te su nam tu ukinuli s napomenom da djeca koja nemaju dokazanu alergiju bolje reagiraju na flixotide a oni sa dokazanom na singulair.
e sad mi se vodimo na srebrenjaku i na zadnjoj kontroli su rekli i dalje flixotide do kraja lipnja te onda pauza do rujna.
i molim vas, kada po vašem iskustvu prestaju ti napadaji virusnih bronhoopstrukcija, tj. kada ih djete preraste?

Darko Richter, dr. med.

01.04.2010. 16:40

Ne znam je li ovo s vaše strane krivo shvaćeno, ili je provokacija: to, da se, bez alergijske podloge, bronhoopstrukcije bolje liječe Flixotideom, nego Singulairom. Upravo je obrnuto. Dalje o tome ne bih.
Virusno inducirane bronhoopstrukcije trebale bi proći do dobi 6 godina.
Ako ne prolaze, onda će se u 99% slučajeva ipak otkriti alergija.

Lyla

06.03.2023. 23:20

Postovani, dizem temu s mozda slicnim upitom: djevojcica od 4.5 godine ima ceste virusno inducirane bronhoobstrukcije. Kako svaka prehlada kod nje zavrsi kasljem koji traje tjednima, u postupku smo utvrdjivanja astme kod djecjeg pulmologa u Baselu gdje zivimo. . Napravili smo prick test, nema znacajnih reakcija. Nema pojacanog izlucivanja sluzi, nema skracenog disanja, nema piskanja, nema boli u plucima. Samo kasalj koji je nesnosan i dugotrajan. najtezi je nocu i rano ujutro. Spirometrija isto OK.
Kroz par tjedana imamo jos napraviti pretrage iz krvi i brohnoprovokacijske testove. Iako alergije za sad nema, djecji pulmolog ne iskljucuje mogucnost astme.
Dok te pretrage ne budu gotove, dobili smo terapiju 2x2 potiska Axotide 125 i Ventolin 2 potiska na svaka 4 sata ili po potrebi. Skoro mjesec dana nakon uvodjena redovne terapije, otisli smo na planinu i djevojcica je dobila jake napadaje kaslja. Mislimo da je opet virus (jer su joj i braca kasljala ali ne tako intenzivno). Terapija na kojoj je bila ne pomaze. Kasalj je suh i pojacava se kod izlozenosti hladnom zraku. Nos je zacepljen i ima zeleni sekret. Djevojcica ima temperaturu 37.6
Krajem tjedna smo dobili termin kod pedijatra. Do tad cekamo,
Zanima me znate li zasto kod nje Axotide i Ventolin ne djeluju na kasalj? Htjela bih napomenuti da je i prije zadnjeg napadaja dok je bila na redovitoj terapiju stalno pomalo kasljucala tj terapija nije djelovala na nacin da je potpuno eliminirala kasalj. Mislite li da se kod nje ipak moze raditi o astmi? Savjetujete li jos neku terapiju? Hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.03.2023. 10:40

Bronhoopstrukcija očigledno postoji čim je dobila Ventolin i kortikosteroidnu inhalaciju. Najvjerojatnije nije riječ o alergijskoj astmi, preporučio bih da se uz dosadašnju terapiju uvede montelukast (Singulair junior ili sl preparat) kako bi vidjeli ima li poboljšanja. Drugog načina nema za procjenu da li će djelovati. Daje se navečer i nisam imao nuzpojava. Vjerojatnost nealergijske astme (bronhoopstrukcija koje nisu uzrokovane alergijom) je veća ako je dijete preboljelo RSV bronhiolitis nakon kojeg godinama može perzistirati hiperreaktivnost sluznice dišnih puteva. Virusna infekcija ili katkad samo hladnoća izazovu jaki otokk sluznice, kašalj i cijeđenje sekreta.