Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6620 | Broj poruka: 26369

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


temperatura 35,2


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kacha

19.09.2007. 17:04

djevojcica stara 4 godine poslije povratka sa mora prvo imala visoku temperaturu 3 dana (do 39,4), otisli smo pedijatru propisao joj je ospen sirup da pije osam dana. Drugo vece nakon sto je pocela da pije ospen primjetila sam da je hladna i znojava, ona je spavala,izmjerila sam joj temperaturu bila je 35.2. Grijali smo je, masirali i porasla joj je na 35.4. Doktor je mislio da ne mjerimo dobro, i da joj izmjerimo temperaturu u guzi. Koristimo klasični toplomjer, temperatura u guzi je bila 35,8. Nakon par dana, porasla joj je temperatura po danu (36,0 - 36,8), ona je vesela, ne zali se da je bilo sta boli, fino jede... Ali navece kada zaspi ( nekada i po danu kada zaspi) oblije je hladan znoj i to najvise dio oko vrata i po rukama i njoj opet spadne temperatura. Nekada na 35,5 nekada na 35,2, nema pravila ni kada se to desi, nekada je to oko 22 sata nekada oko pola 1, uglavnom joj oko 2 - 3 ujutro pocne rasti temperatura (bude oko 35,9 - 36). Izvadili su joj nalaze:
sed.erc 7/20
Lkc 6,4
Hb 132
Hct 0,37
MCV 86,3
MCH 30,6
MCHC 355
T 319
T 0,428
MZV 12,2
leukogram:
limfociti 0,49 (1/1) 3,1 (x10na9)
eozinofilni 0,15(1/1) 1 (x10na9)

Nakon toga doktor joj daje tabletice za gliste i ventolin sirup da pije 3 dana, jer je po nalazima u pitanju neka alergija. Ona nije nikada imala bronhitis, nije skripalo dok dise... To je popila, temperatura je i dalje po noci niska, po danu dodje do 36,6. Ospen je prestala piti prije 7 dana, ventolin i tabletice prije 4 dana.
Opet sam je vodila doktoru i on smatra da je dijete zdravo. A njoj je sinoc opet bila temperatura 35,2. I ta niska temperatura joj traje vec 14 dana.
Ja vas molim za savjet, jer ja ne znam vise sta da radim.

Darko Richter, dr. med.

19.09.2007. 18:40

Kao prvo, koji je razlog da se djetetu mjeri temperatura? Je li bolesno? Kao drugo, Ventolin ovdje nema nikakve veze niti mjesta, a ev. bih pogledao stolicu na parasite i dao nešto za crijevne gliste, npr. Vermox. Kao treće, vi pričate o svemu i svačemu, samo ne o tome ČIME ste snižavali temperaturu, ako ju je uopće imala. Da vas puno ne mučim, ako je to bio neki Voltaren, dobrano ste joj poremetili centar za termoregulaciju, pa vam u tom slučaju savjetujem da ubuduće lijekove za odrasle ne dajete djeci u dozama za odrasle.

kacha

20.09.2007. 12:55

Najljepša vam hvala na odgovoru. U pravu ste, na savjet pedijatra dala sam joj 1 voltaren čepić (pisalo je da je za djecu) od 12,5 mg jer je mala je 39.4 a povracala je. To je prvi put da sam joj dala voltaren, obicno je masiram do 38,5 a tek onda joj dam paracetamol sirup.Ona ima 22 kg. To je bilo prije 14 dana, dan nakon voltarena je opet imala visoku temperaturu (39.2) tada sam joj dala paracetamol sirup. Slijedeće veče je pala na 35.2.
Pošto to vec dugo traje i javlja se po noci uputili su nas neuropedijatru, neurološki nalaz je uredan. Neuropedijatar joj je uradio i ekg na kome se, po njemu, vide neke male promjene, traži da uradimo AST i reuma test. ti nalazi jos nisu gotovi.
Koristilia je tabletice za gliste 3 dana. Dobili smo 2 nalaza stolice na parasite i oba su uredu. Sinoc se nije znojila ali joj je opet bila niska temperatura. Inace je po danu temperatura normalna, djevojcica je vesela, fino jede. Vi kažete da sam joj dobrano poremetila centar za termoregulaciju, ja vas molim za savjet kako da to popravim?

Darko Richter, dr. med.

20.09.2007. 14:15

Hrvatska i možda još poneka zemlja susjedstva, jedina je u svijetu za koju znam da tolerira davanje diklofenaka (Voltaren i sl.) djeci za snižavanje temperature. Nemam pojma zašto su Amerikanci tako glupi da tako dobar lijek ne preporučuju svojoj djeci. Sada ne možete uraditi ništa drugo, već čekati, i ubuduće ne davati antipiretike, osim onih koji su jasno i glasno registrirani za djecu, ovdje i drugdje, pr. paracetamol i ibuprofen, u adekvantoj dozi, tj. barem 10-12 mg/kg (paracetamol) ili 5-10 mg/kg (ibuprofen) i po mogućnosti na usta, a ako dajete paracetamol per rectum doza bi trebala biti malo višom.

kacha

20.09.2007. 23:05

Velika vam hvala na ovako brzom odgovoru ! Nikad više voltaren. Puno pozdrava.

kacha

27.09.2007. 11:20

mojoj djevojcici je jos uvijek niska temperatura pogotovo po noci,i to traje skoro vec mjesec dana. Pokusala sam da nadjem vise informacija o centru za termoregulaciju ali sve sto sam nasla vezano je za povisenu temperaturu. Ja vas molim da mi kazete da li je to i koliko opasno. Kako da se ponasam u smislu da li da je vise toplim, da mozda manje izlazi vani jer je kod nas sada dosta hladno, da li da joj mjerim temperaturu kada primjetim da je hladnija ili da je jednostavno pustim. Zadnjih dana se budi pred zoru i kaze da joj je hladno petama, malo je masiram, obujem carapice i ona zaspi. Koliko to moze da traje?

Darko Richter, dr. med.

27.09.2007. 15:50

Utoplite je malo više.

Azra31

15.10.2007. 16:00

Ljubazno vas molim ukoliko ste u mogucnosti da mi posaljete kontakt od gospodje kache jer se desilo isto mom djetetu od 3 godine.
Zelja mi je saznati koliko duge se njeno djete oporavljalo od poremecenog centra za termoregulaciju, naime od Voltaren cepica i mom sinu vec 5 noci temperatura pada na 34.7 i maximalan rast dosegne do 35.5
Molim savjet ili odgovor

Darko Richter, dr. med.

15.10.2007. 19:20

Morate se sami dopisivati s kacha-om, ja nemam njezine podatke. A što se tiče vašeg pitanja, sve je rečeno u dogovorima prije toga.

kacha

17.10.2007. 19:25

Samo da kazem gospodji Azri da je mojoj curici jos uvijek po noci niska temperatura, a proslo je vise od mjesec dana od kako sam joj dala voltaren cepic. Samo 1 cepic i to prvi put i to nam se desilo. I jos traje...Vise joj ne mjerim temperaturu, ali je utoplim kad primjetim da je hladnija (obicno tad bude malo blijeda), i kad spava obujem joj vunene carapice na noge.

Tirra

16.09.2008. 10:05

Iako je prošlo puno vremena od ovog topica, google me doveo baš na ovu stranicu..
Moja djevojčica će uskoro 4 god. i prije neki dan nam se dogodila ista stvar. Od četvrtka navečer dobila temperaturu (DO 39,8max) i iz nosića curi. U subotu noć, u 21h mjerim 39,5 i dajem (uz konzulataciju sa liječnikom) 7,5ml Ibuprofena. Temperatura pada, ali u 1h ujutro primjećujem da se dijete rashladilo i mjerim temperaturu (ispod ruke) 35,2 ?? Utopljavam dijete i nakon toga suprotan efekt, dijete se znoji i dalje rashlađuje.. Da skratim, tek ujutro se samoregulirala i temepratua se digla na 36.. Nedjelja i ponedjeljak normalno ponašanje, normalna temperatura, samo malo nosić curi.. Danas ujutro opet temperatura 35,5 ??
Dijete prije mjesec i pol dana bolovalo od mononukleoze (5 dana visoka temp. i osip jedini simptomi), jetrene probe na kontroli bile B.O.
Pitanje za doktora:
jesmo li i mi poremetili centar za termoregulaciju? (Ibuprofen i Lupocet..)
Kolika je normalna temperatura kod djece? Tj. ako je sve drugo u redu, a temp. 35,5 - kada je razlog za zabrinuti se?
Ne bih nepotrebno voljela opterećivati dijete sa silnim pretragama, jer, psihološki učinak krvnih i inih pretraga zasigurno ne pogoduje dječjoj psihi i samoozdravljenju, ali ,voljela bih biti sigurna da je sve u redu.
Hvala, lijepi pozdrav svima

Darko Richter, dr. med.

16.09.2008. 14:20

Da li smo poremetili centar za termoregulaciju - vjerojatno da.
Koja je normalna temperatura? Ovisi o mjestu na kojem se mjeri: rektalno od37-37,9, oralno od 37-do 37,5, pod pazuhom od 36,0-36,9.
Kada se treba zabrinuti? To ne znam.

dejan_os

19.02.2009. 13:15

Proslo je dosta vremena od kada je ovo bilo aktivno.. no da ispricam i svoje iskustvo sa slicnim problemom.
Moje dijete od godinu dana jedne subote dobilo je temperaturu koja se uspjela zadrzati ispod 38.5. No u nedjelju je sve to "buknulo" i temperatura se popela na 39.6-39.7. Lupocet cepic nije pomogao niti umatanje dijeteta u vlazne rucnike. na kraju smo zavrsili na hitnoj pedijatriji gdje je dobio inekciju i sirup. 20 minuta nakon toga sve je bilo super. maleni je zivnuo, smijao se i temperatura je bila 36.8. no, usred noci se dogodilo sto i vama. temperatura je pala na 35.4-5. utoplili smo ga i uspjeli ju podici do 36.6. sutradan je sve bilo u redu i od onda nismo imali nikakvih problema. vrlo lako moguce da je kombinacija lupocet cepica i 5 sati nakon njega inekcija i sirup bila uzrok tolikog pada temperature. No, nakon svega toga, od obiteljske prijateljice koja radi na pedijatriji dobili smo savjet sto koristiti za snizavanje vecih temperatura. Sirup Dalsy i lupocet cepice. navodno tu kombinaciju oni svima preporucuju posto nema nikakvih problema niti kompikacija s njom kasnije. a taj sirup je on definitivno dobio na hitnoj nakon inekcije. tako da moguce da su kombinacije nekih lijekova stvorile taj problem niske temperature tj. poremecenog mehanizma za regulaciju temp. do sada nas ova kombinacije nikada nije iznevjerila. happy

Darko Richter, dr. med.

19.02.2009. 22:10

Potpuno je bespotrebno davati Dalsy (ibuprofen) i Lupocet (paracetamol) zajedno. Treba dati jedno, ili drugo, u prikladnoj dozi, a najčepće se hipodozira, pa ispada da ne djeluje. To je osobito poznato kod paracetamolskih čepića, jer, rektalna doza bi trebala biti 15 mg/kg. Doza ibuprofenskih sirupa trebala bi biti 10 mg/kg. Kada dijete dobije i jedno, i drugo u pnoj dozi, onda mu temperatura može pasti i ispod normale, a ovo ispod posljedica je nesteroidnog antiflogistika, u ovom slučaju Dalsy-ja. slično se vidi kod Voltarena, s kojim su roditelji oduševljeni, no često se dijete i previše ohladi. Ovo sve posljedica je današnjeg nestrpljenja izraženog u imperativu "odmah i sad" , tj. čim dijete dobije temperaturu, ja hoćšu da je više nema. A to je čak i moguće, ako se ima samo malo strpljenja i još malo znanja. A to znanje piše uz uputi za lijek. Mene ljudi ovdje gnjave s takvim glupostima koje nastaju zbog njihovog proučavanja uputa uz lijek, ali nikako da bar netko pročita uputu za paracetamol i da pravu dozu. Sada molim sve da me neko vrijeme puste na miru s time da temperatura ne pada, i neka najprije pročitaju uputu o doziranuju, to provedu, i djetetu daju piti vode, a ne jesti žgance.

zvjerki

04.03.2009. 11:10

Vezano na Voltaren imam pitanje, ne odnosi se na moje dijete, mi za time još nismo posegnuli, a nakon čitanja ovih postvoa niti nećemo, ali u bliskoj obitelji imaju drugačiji problem i praksu davanja Voltaren čepića (u rijetkim situacijama - dosad 2-3 puta) - srećom bez ovakvih posljedica zasad.
Problem je što njihovo dijete, sada 6 i pol godina, pri svakoj temperaturi višoj od 39 povraća i to sve što proguta, čak i vodu, i to bez obzira što je uzrok temperature - virus, bakterija, respiratorno, probavno- potpuno nebitno, svaka visoka temp. rezultira povračanjem. Naravno da zbog toga ne mogu spuštati temperaturu sirupom (lupocet ili što drugo), te su dok je bio manji davali lupocet čepiće.
Pitanje je što dati u takvoj situaciji djetetu?

Darko Richter, dr. med.

04.03.2009. 15:15

Lupocet čepiće, u odgovarajućoj dozi. Puno piti, mirovati, laka hrana i laka odjeća.

ana78

30.03.2009. 22:20

radim u ljekarni..danas me nazvala jedna gospođa koja je došla na ideju da djetetu koje ima temperaturu 37,6 da Voltaren čepić jer je dijete prije imalo konvulzije kod visoke temperature...pokušala sam je na sve moguće načine uvjeriti da to ne radi,jer će dijete totalno pothladiti,ali nije se dala jer "su njoj rekli da ne smije čekati da temperatura naraste preko 38,5 jer će onda nastupiti konvulzije.".od Ibuprofen sirupa povraća....na kraju smo ipak došle na zelenu granu ..savjetovala sam paracetamol u dozi 15 mg /kg svakih 4-6 h ako temp.bude minimalno 37,8...dijete ima 25 kg..
nisam stručnjak za febrilne konvulzije,ali mislim da bez obzira na to,Voltaren ne bi trebalo davati kod temp.niže od 39 stupnjeva...znam da vi mislite da ga ne bi trebalo davati uopće,ali kad mame dobiju savjet u bolnici da to daju teško ih je poslije uvjeriti u suprotno...mislim da sam dobro postupila,ali prihvaćam sve moguće kritike...

Darko Richter, dr. med.

31.03.2009. 10:35

Teško da dijete od 25 kg moće imati febrilne konvuzlije. Malo je već prestaro za tako nešto. Ima najmanju 6-7 godina, a tada više febrilnih konvulzija nema. To mami nije nitko rekao, ili mama nema pojma, po običaju. Kod nas se ključne stvari ne znaju, a znaju se one krive, kao, npr. ti Voltaren supp. za temperaturu.

mama1i2

31.03.2009. 10:35

Stovani doktore,
voljela bi procitati Vase misljenje. Curica uskoro ima 3 godine i 12,5 kila. Svaki put kad dobije temperaturu veoma je visoka 39 pa i preko 40, mjereno ispod ruke. Gotovo uvijek temperatura pocinje vrelom glavom a izuzetno hladnim ostatkom tijela a posebito rukama i nogama. Prvo je utoplim i kad je cijelo tijelo na osjet jednako toplo, dajem joj u odgovorajucoj dozi Nureflex sirup ili Mexalen cepice od 250mg. Da li je ispravno utopljavati ?
Da li kod visednevne ovako visoke temperature i u njenom slucaju dobivanja temmperature, dolazi u obzir rashladivanje tijela vodom ili oblozima?
Hvala

Darko Richter, dr. med.

31.03.2009. 14:40

Mirovanje, laka odjeća i laka hrana, + antipiretik u odgovarajućoj dozi. Utopljavati nekoga tko ima temperaturu je idiotizam, a tuširati ga se može ako ono iz početka odgovora ne pali.