Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Visina djeteta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Dubravka

07.02.2002. 13:32

Imam djevojcicu 3 godine staru. Visoka je 85 cm, sto je oko 4,5 cm nize od najnize granice rasta djevojcica te dobi. Rodjena je 2 tjedna prerano sa 46 duzinom i 2600 g tezine. Ja sam takodjer niska rasta (155 cm), ali u njenoj dobi sam bila u granicama prosjecnog rasta. Pedijatar ne obraca paznju na njenu visini i odgovara da ce moju visinu svakako dostici.
U posljednje vrijeme citam o injekcijama hormona rasta, pa me interesira da li je visina mojeg djeteta upitna te koja je dob najpovoljnija za utvrdjivanje problema oko rasta. Sve ostalo sto se nje tice je u redu, cak je u nekim stvarima i naprednija od vecine djece njenog uzrasta.

prof dr sc Ana Votava-Raić

10.02.2002. 07:29

Štovana gospođo Dubravka, rast djeteta nije jednolik i ne može se uvijek suditi prema vrijednostima u tablicama. Nepovoljnim znakom obično se smatra ako dijete raste manje od 4 cm na godinu; u tim slučajevima potrebno je kliničko-laboratorijsko ispitivanje. Uzroci niskom rastu su mnogobrojni, ali najčešći su porodični; sami ste naveli da ste niskog rasta (nema podataka o očevoj visini i visini ostalih članova obitelji). Ipak, mišljenja sam da bi dijete trebalo detaljno pregledati, a po potrebi i uputiti kod pedijatrijskog endokrinologa. Srdačno Vas pozdravljam !