Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


VUR kod bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Luli29

03.08.2020. 11:50

Poštovani,
Obavili smo pretragu CeVUSa pa molim Vase misljenje.
Dijete se kateteterizirq (Ch 6) te se puni m. mjehur fizioloskom otopinom do cca 120 ml samo u jednom ciklusu. Pri punjenju m.mjehura bez dilatacije ureteta i pripadajicih kanalnoh sustava. Uz srednjr ispunjen m.mjehura instiliran je kontrast (Sonovue), pri cemu vrlo brzo dolazi do propagacije kontrasta u desni kanalni sustav, koji je blago dilatiran (II/III st do III st), a zatim i u lijevi koji je rascijepljen, bez dilatacije (VUR II st), VUR je obostrano prisutan i u fazi mikcije. Zakljucno, ovom metodom se prikaze obostrani VUR desno II/III do III sf, lijevo II st (P+A), uz rascijepljen kanalnk sustav.
Terapika nitrofurantoin navecer trajno plus probiotik.
Zanima me, da li postoji ostecenje funkcije bubrega prema ovom nalazu i nalazu bubrega koji je sljedeci:
Oba bubrega urednog polozaja i oblika, lijevi nesignifikantno veci, ali uredne strukture uz jasnu kortikomedularnu diferencijaciju. Kanalni sustav je naznaceno rascijepljen, vidljiv u gornjem dijelu (cca 5,5 mm.). Lijevi bubreg mjeri 58x29 mm, desni 52x28mm. Mokracni mjehur slabo ispunjen, stijenka debljine 2.1 mm. Precezikalno se obostrano vizualiziraju ureteri, cca 2.3 mm.

Pitam iz tog razloga jer je doktorica rekla da ce sljedeci put ispitati bubreznu funkciju jer joj se beba cini blijeda? Da li je moguce da je ovaj refluks vec doveo do ostecenja funkcije bubrega?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.08.2020. 18:55

Malo je vjerojatno da je došlo do oštećenja bubrežne funkcije, no prpustite nefrologu da odredi daljnje dijagnostičke pretrage.