Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Zadržavanje zraka u crijevima


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mamay

06.03.2010. 23:40

Poštovani dr., želim Vam postaviti pitanje u vezi moje 2,5 mjesečne kćeri. Sa 21 dan starosti dijete je završilo na odjelu pedijatrije zbog ogromne količine zraka u crijevima. Trbuh joj je bio strašno napuhnut, jako tvrd i nekako plavkast. Beba je stenjala i mučila se. Bila je 2 dana i 2 noći na infuziji jer joj nisam smjela davati podoje duže od 1 minutu, a sljedeći dan ne duže od 3 minute. U guzi je stalno imala gumenu cjevčicu kako bi taj zrak izlazio. Nakon tjedan dana je puštena sa odjela jer joj je trbuščiš malo splasnuo i činilo se puno bolje. Međutim, vrijeme prolazi a ona se i dalje muči sa tim zrakom u trbuhu. Dojim je i jako pazim na prehranu, stalno je tjeram da podriguje, radim joj vježbice sa nožicama stisnutim prema trbuhu da se taj zrak nekako oslobodi, na preporuku pedijatra u bolnici dajem joj sub simplex kapi, ali ne prolazi. Pedijatri u bolnici su mi rekli da je nemoguće da se je mogla toliko nagutati zraka dok je jela, a i da sam ja pojela nešto što uzrokuje grčiće i zrak u crijevima nije moglo doći do tolike nadutosti. Na rendgenskoj snimci se je vidio samo ogroman meteorizam i ništa drugo. Starije dijete mi je imalo jake grčiće pa znam kako oni izgledaju, ali ovo je puno gore. Ima dana kada je nadutost manja i dana kada je veća. Kad ima zraka malo više dijete ne može jesti, čini mi se da je gladna ali kao da nema hrana gdje stati (tako mi izgleda po pokretima jer siše i počne mahati rukicama i nogicama, nakon čega plače i stalno izbacuje progutanu hranu). Stolice su normalne osim što su ponekad zelenkaste. Liječnici su mi rekli da ne znaju zbog čega dolazi do tolikog meteorizma i da mi ne znaju objasniti što se događa, Dva liječnika su imali različita mišljenja, jedan je htio raditi još neke pretrage dok je stariji (šef odjela) bio mišljenja da je bolje sve ostaviti kako je i ne čačkati već pustiti da "gura dok gura, jer dijete napreduje na kilaži". Šef odjela je zaista izvrstan specijalist i jako cijenjen pedijatar ali u mom slučaju mi ništa konkretno nije odgovorio. Nemam nalaze pretraga koje su joj radili u bolnici jer je takav princip da roditelji ne dobivaju nalaze. Jako sam zabrinuta kad vidim da mi se dijete tako muči i ne znam što da radim. S jedne strane želim vjerovati da je riječ samo o jakim grčevima koji će proći, a s druge strane se bojim da možda nešto nije u redu i da to za sobom može povući i druge loše stvari. Inače ima i kilicu koju još nije operirala jer je premala pa je savjet kirurga da pričekamo još par mjeseci za operaciju. Molim Vas da mi kažete Vaš savjet što da radim, kome da se obratim ili da čekam. Da li je moguće da postoji i neki ozbiljniji problem i je li ta nadutost mogla potaknuti kilicu. Oprostite na predugom tekstu ali nisam mogla drugačije objasniti. Hvala!

Darko Richter, dr. med.

07.03.2010. 15:05

Nadutost je mogla nastati od ukliještenja kile, a nipošto obrnuto.
Tako da bez otpusnog pisam i dijagnoze na otpusnom pismu, teško da možemo o nečemu pričati.
Ne trebaju meni nalazi, već otpusna dijagnoza, i "status kod primitka", tj., kada su primijetili kilu ili herniju, te zaključak, što zapravo misle da je bilo.

mamay

08.03.2010. 17:55

Hvala na brzom odgovoru i strpljenju! Ja ću prpisati sa otpusnog pisma što piše.
Novorođenče u dobi od 21 dan. Na prsima dobila 600g. Povratila je nekoliko puta u mlazu. Stolice su redovite. Majka je primjetila da je trbuh dosta napuhan. U statusu pri prijemu novorođenče afebrilno, srednje razvijeno i uhranjeno. Jezik suh, nije obložen. Ždrijelo mirno. Nalaz na srcu u plućima uredan. Abdomen meteorističan, napetiji, lagano bolno osjetljiv na palpaciju. Nakon crijevne sonde dobije se dosta vjetrova i nešto stolice. Ostali dio statusa uredan i odgovara dobi djeteta.
CRP 0.0. KKS i glukoza, te ABS u granicama normalnih vrijednosti. U jonogramu Natrij 131. Kontrolni jonogram uredan. Rtg nalaz nativne snimke abdomena: nema znakova pneumoperitoneuma, ne vide se aerolikvidni nivoi. Izrazit meteorizam tankog i debelog crijeva. Dobije infuziju 700 ml 5% glukoze + 50ml fiziološke otopine + 4ml 10% NaCI. Peroralno dobiva Sab simplex. Na odjelu je samo jedan put povratila. Učestalije bljucka. Stolice su uredne i redovite. Dijete je na prsima. Dobiva na težini, tako da se otpušta urednog statusa. Trbuh je povremeno meteorističan, ali uvijek mekan. Kod kuće nastaviti dojiti, davati Sab simplex kapi prije podoja. Kontrola za tjedan dana kod svog pedijatra, a po potrebi u dječjoj gastroenterološkoj ambulanti.

Ovo je njezino otpusno pismo. Ja bih još dodala da je rođena sa 36 tjedana. A kilicu smo vidjeli tek sa 1,5 mjesec, iznad lijeve prepone.

Darko Richter, dr. med.

08.03.2010. 19:15

U dobi od 3 tj. te kile nij ebilo, ili nije bila uočena.
Sada je badava nagađati što je ono bilo. Bilo, prošlo.

mamay

08.03.2010. 20:35

Da, potpuno se slažem s Vama da nema smisla razbijati glavu o tome što je bilo ako je prošlo. Mene najviše zabrinjava to što mi se dijete i dalje muči s tim zrakom koji se nakuplja, samo što više nije u toj mjeri. Sada više podriguje i ispušta vjetrove pa se taj zrak ne nagomilava toliko kao prije kad je završila u bolnici. Međutim i sada joj trbuščić zna biti napuhnut i tvrd (naravno puno manje), a što je najgore to je jako muči. Ima dana kada je toliko muči da jede dva puta na dan po malo i to malo sve izbljucka vani, a ne može ni spavati. Neke dane (vrlo rijetko) je puno bolje. Zanima me da li je to normalno. Ne bi htjela da pustim dijete da se muči ako joj mogu pomoći, a još manje da to povuče neki veći problem. Da li će to proći samo od sebe?
Što se tiče kilice to kontroliramo kod kirurga i čekamo da on odredi kada je najbolje vrijeme za operaciju. Hvala!

Darko Richter, dr. med.

08.03.2010. 22:05

Kolika je bila porođajna težina, koliko je sada star, i koliko je sada težak?

mamay

08.03.2010. 23:20

Porođajna težina joj je bila 2780g i 47cm, sada sa 2,5 mjeseca ima 5,2 kg. Trudnoća je bila rizična, cijelu trudnoću sam uzimala niskomolekularni heparin (injekcije cleksan) i imala sam gestacijski dijabetes,ali mislim da to nije povezano s tim.

Darko Richter, dr. med.

09.03.2010. 09:30

Ona napreduje više nego dobro. Dalje je treba dojiti, tijekom podoja uspraviti da jedno podrigne, te isto to učiniti i nakon podoja. Preporučio bih hranitije na satnicu, a ne na zahtjev. Grčevi će proći s dobi od 3 mj.

mamay

10.03.2010. 13:20

Hvala na savjetu, pokušati ćemo ga primjeniti.

Legenda

26.12.2010. 18:35

Postovani,
sin mi ima godinu dana, i uvek je imao problema sa podrigivanjem i gasovima. Sa 4 meseca je radjen UZ gde je Dr rekao da je ''pun vazduha'' i da je razlog tome sto nisam savladala tehniku dojenja. Ubrzo sam ga odbila od dojenja, nazalost, to nije bio razlog. Primetila sam da tesko dise i odvela ga na ORL gde su mi rekli da ima ''suzen'' nos, nije klasicna devijacija ali jeste neki problem sa hrskavicom i da zato prilikom koristenja flasice uzima puno vazduha. Pedijatar nam je tada rekao da ce od 6 meseci, tj kada pocne sedeti, problem nestati jer ce uspeti sam podrigivati. Medjutim, stanje se ni dan danas nije popravilo a uveliko hoda. Pedijatar kaze da ima jake grceve zbog tog vazduha i savetovao nam Espumisan kapi. Nakon njih malo mu bude bolje ali nista posebno. Inace, podrigivanje je dosta glasno, a gasovi intezivnog mirisa, zvucni, i cesto plac prethodi njima. Na poslednjoj kontroli, pedijatar i dalje ne savetuje UZ a meni nije jasno dokle se moze tolerisati vazduh i da li da mu izbacim flasicu? Bojim se nekog trajnog ostecenja. U toku noci se budi par puta i moram mu pomoci da podrigne podizanjem u uspravan polozaj. MOLIM VAS za savet.

Zahvalna

Darko Richter, dr. med.

26.12.2010. 19:35

Ja bih najprije osigurao da jede manje masno.

Rapido2312

14.02.2011. 14:40

Poštovani dr. Richter,
već jako dugo pratim teme vezano uz Pedijatriju i moram priznati da sam puno toga naučila. No, ovaj put, slobodna sam malo se nadovezati na poruku korisnika "Legenda" koja ima isti problem kao i ja.
I moj sinčić ima godinu dana i on užasno pati (od samog početka) od "vjetrova" zbog kojih se strahovito "grči" što je posebno izraženo noću (samo za primjer ima noći kada se budi doslovno svakih pol sata-sat vremena, plače, jako se grči i ispušta vjetrove). Užasno nam je teško gledati ga kako se tako muči.
Mene zanima slijedeće (inače ne konzumiramo baš masnu hranu)
1. da li je moguće da se radi o alergiji na neku vrstu hrane (koja se manifestira na ovakav način) odnosno
2. da li je moguće da se radi o nekoj anomaliji (ne znam kako da to drugačije nazovem) crijeva, probavnog trakta i sl. što dovodi do nakupljanja zraka u crijevima?
Da li imate kakav savjet koje bi eventualno trebalo pretrage zatražiti od pedijatrice? Ili je to "normalno" stanje kod pojedinih beba?
Ljubazno Vas molim za smjernicu...
Unaprijed hvala na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

14.02.2011. 18:30

Nikako ne spad au normalu to što opisujete.
Osnovo je ipak pitanje da li dijete uredno napreduje na težini, i ima li nekih drugih simptoma, odnosno preomjena z anapomenuti.
Gastrointestinalna alergija bi mogla biti, iako mislim da je malo vjerojatna, anomalije bi takošđer mogla biti, s time da je još manje vjerojatna.
Treba napraviti neke osnovne pretrage: npr. KKS, CRP, jetren eprobe, amilazu, urin i urinokulturu, te snimku abdomena na prazno. Ako i dalje ima tegobe, a svi su nalazi uredni, javiti se dječjem gastroenterologu, koji će, vjerojatno, u prvi mah reći da treba smanjiti masnu prehranu, kao i prehranu s puno ostatnih tvari, i da se proba uzeti probiotik. Ako nešto nije u redu, onda se javiti tamo kamo treba.

Rapido2312

14.02.2011. 21:45

Najljepša i od srca Vam hvala na odgovoru, doktore Richter.
Premda nema drugih simptoma (naš maleni dobro dobiva na kilaži, ima dobar apetit, nema nikakvog osipa, po danu je veselo i zaigrano dijete i ništa mu ne smeta, a ovo grčenje i vjetrovi su u cca 90% slučajeva po noći), napraviti ćemo preporučene pretrage u cilju isključivanja određenih sumnji i pronalasku rješenja problema.
Svako dobro!

cokolada5

30.11.2020. 09:30

Postovani,
Zelim se nadovezati na prethodne poruke jer i moja 11 mesecna cerka ima iste probleme sa nadimanjem kao i Rapido. Htela bih vas pitati da su vase pretrage pokazale sta bi mogao biti uzrok zraku u stomaku? Hvala unaprjed na odgovru

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.12.2020. 12:30

Dolazi u obzir isključiti glutensku enteropatiju (celijakiju) i alergiju na neke od namirnica...