Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


znojenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Adrijana

17.04.2002. 01:03

Imamo djevojcicu od 6 godina. Zdrava je, nikakvih tezih problema nismo imali. Zanima me jedna stvar. Jos od dojenacke dobi izrazito se znoji, za vrucih ljetnih dana nerijetko citav dan ima mokru kosu, vrat i lice cesto brise i kad nije temperatura bas tako visoka (nama ostalima na osjet). Ono sto me zabrinjava nisu ta pojacana dnevna znojenja, vec cinjenica da bas nikada ne zaspe bez da joj se lice, vlasiste, vrat i ramena potpuno ne oznoje. Mislim na krupne kapljice znoja koje se u prvih sat vremena spavanja pojave na tim djelovima. To je neugodno zbog toga sto joj se pidjama na dijelu oko vrata potpuno smoci, pa ju tada u snu presvlacim da ne spava tako mokra (nekad se uspavljivala s gazom oko vrata da ne smoci pidjamu, da izbjegnemo to presvlacenje. Posebno je neugodno to sto joj se kosa jako smoci pa tako mokra dalje spava (vjerujem da je to razlog pojacanih problema sa zastopanim nosicem kroz duze periode). Temperatura u prostoriji gdje spava krece se obicno oko 20 C, i pri toj temperaturi ostalo dvoje djece se ne znoji.

prof dr sc Ana Votava-Raić

18.04.2002. 22:10

Poštovana gospođo, vjerujem da je problem koji iznosite opterećujući, ali nisam sigurna da ću Vam učinkovito pomoći. Zaista nije svakodnevni slučaj da se dijete u toj dobi i to kontinuirano od dojenačkog perioda toliko znoji. Međutim, raspored i broj žlijezda znojnica individualni su, a količina znoja pod kontrolom je vegetativnog živčanog sustava koji u djetinjstvu "ne mora" biti uravnotežen (i u mnogih odraslih njegova je uravnoteženost upitna), a i podložan je promjenama u različitim životnim fazama. Međutim, znojenje može biti i izraz pojačanog metabolizma kao npr. kod nekih endokrinih poremećaja (iako rijetko kao izolirani simptom). Stoga, mislim da bi ipak bilo poželjno da se dijete temeljito pregleda, najprije klinički, a zatim da se izvrše i neki laboratorijski testovi, po mogućnosti, kod pedijatrijskog endokrinologa. Ukoliko će svi nalazi biti uredni, vjerojatno je da se radi o individualnoj, iako ne i suviše sretnoj, osobini. Sve preporuke, naravno, vrijede uz pretpostavku da dijete nosi odgovarajuću odjeću (od prirodnih materijala). Mnogo sreće i pozdrava.