Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


alergija


Autor Poruka

eli

11.06.2002. 11:08

Poštovani ,

U prosincu 2001.god. moj sin (11 godina) je prvi puta imao astmatični napad.07.01.2002.javili smo se pedijatru-alergologu koji mu je prepisao lijek Flixotide. U međuvremenu napravljen je test i ustanovljena je visoko pozitivna reakcija na grinje(korovi i stabla-negativno). U travnju,na kontroli, liječnik je preporučio hiposenzibilizaciju a ukinuo lijek Flixotide zbog izražene promuknutosti.
On se dobro osjeća i napad poslije onog u prosincu nije imao međutim zadnje vrijeme (od sredine svibnja) intenzivno kiše, oči su krvave i suze.Povremeno uzima Claritine i Dexamethasone kapi za oči.
Naš liječnik je trenutno odsutan pa Vas molim da mi odgovorite. Da li je moguće da dijete ovako reagira na hipo ili je moj sin ipak alergičan na trave ili korove. Napominjem, ovaj zadnji period dijete je većinom na zraku, bavi se sportom, znaći, kratko se zadržava u kući da bi ovome bila kriva povećana koncentracija grinja u kući.

Srdačno Vas pozdravljam i nadam se brzom odgovoru.

doc. dr. Neven Tudorić

16.07.2002. 00:35

Hiposenzibilizacija se primjenjuje tek kada su uobičejene terapijske mjere neučinkovite. Promuklost je poznata nuspojava Flixotide i nije razlog za prekidanje njegove primjene. Promuklost može biti posljedica gljivične infekcije usne šupljine ili nespecifične iritacije. U oba slučaja pomaže ispiranje grla (grglajnje) vodom nakon udisanja Flixotide, nakon čega se voda kojom se grlo ispire ispljune. Ako gljivice nisu dokazane, a promuklost traje može se lijek uzeti pomoću komorice za udisanje (Volumatic) ili iskušati protuupalni lijek u tabletama (Singulair). Hunjavica koju navodite mogla bi biti sezonske alergijske naravi, pa možda ne bi bilo loše nadopuniti kožne testove nekim pojedinačnim alergenima polena (ukoliko nisu već učinjeni). Ne žurite s hiposenzibilizacijom. Ne preporučujem Dexamethason kapljice za oči, ako antihistaminici u tabletama nisu dovoljni (Claritine) isti se lijekovi mogu dati i u u kapljicama (Livostine kapi za oči).