Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tegobe


Autor Poruka

Zeljka

06.06.2002. 19:58

Poštovani,

Nakon preboljenih nekoliko viroza i jedne gripe tokom zime, ostala mi je posljedice u obliku "krepitacija" (koje je ustanovio liječnik opće prakse slušanjem pluća), a koje traju u kontinuitetu već više od 3 mjeseca. Nekada su tegobe izražene više, nekad manje, a sve prati povremeni "zreli", "vlažan" kašalj (bez iskašljavanja).
Prilikom lijeganja i nakon buđenja "grebanje" je izraženije, a ponekad se čuje i izvana "golim uhom". Liječnik mi je rekao da je to kronični bronhitis (nepce je, kako kaže, također crvenkasto).
Preporučio mi je da napravim spirometriju.
Napominjem da nemam temperaturu (mjerim je svako jutro iz drugih razloga). Prije mjesec dana popila sam bočicu sirupa za iskašljavanja, no nisam primijetila znatan pomak, osim manjeg olakšanja u kratkom razdoblju.
Molim Vas za Vaše mišljenje o eventualnoj obradi i preporuku za ublažavanje ovih simptoma. Zanima me, također, da li ove simptome nalazite zabirnjavajućim.

Unaprijed se zahvaljujem

doc. dr. Neven Tudorić

16.07.2002. 00:40

Kašalj koji se javlja nakon viroza upućuje na sinusitis kao komplikaciju virusne infekcije. Cijeđenje sekreta iz sinusa uzorkuje "vlažan" kašalj, a sekret koji na ovaj način dolazi u dišne putove može uzrokovati nalaz krepitacija. U osoba s "osjetljivijim" bronhima ovaj sekret može uzrokovati i bronhitične tegobe nalik astmi, gušenje sa sviranjem u prsima. Potrebno je učiniti rtg. paranazalnih sinusa, spirometriju, bris nosa i iskašljaj mikrobiološki, kasnije evtl. i alergološki test.