Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


alergija-astma


Autor Poruka

Katarina

24.06.2004. 23:07

Imam sina od 5 godina(ima 33 kg, visok 122 cm), kojemu je nedavno napravljen alergo test zbog učestalog kašlja te mu je vađena krv.
Test je pokazao da je alergičan na kućnu prašinu i grinje (Dermatophagoides pteronyssinus 4x4, Lolium perneae 3x3, Dactylis glomerata 3x3 ostalo je sve bilo negativno), IGE = 6. Liječnica mu je bez IGE nalaza dijagnozirala jednu vrstu Astme te nam prepisala SINGULAIR junior tablete te ventolin p.p.
Od kada sam pročitala nuspojave u velikoj sam nedoumici, te sam zabrinuta za svoje dijete. Molim Vas za Vaše mišljenje o tom lijeku i o dijagnozi. Da bih Vam olakšala napisat ću Vam cijeli slijed događaja.
Živimo u dalmaciji i već prvu zimu (imao 4 i pol mjeseci) imao je prvu jaču prehladu sa upalom grla koji je bio praćen kašljem, i tu je primio prvu inhalaciju ventolinom. Od tada do danas obavezno svaku zimu ćim se prehladi obavezno se pojavi kašalj koji se svaki put liječio antibiotikom i ventolinom pretežno u sirupu, te tu i tamo inhalatorom u doktorice (ovisno o jačini kašlja). Napominjem da ne ide u vrtić.
Ponekad smo uspijevali prehladu tj. kašalj liječiti doma uz obični biljni sirup.
Ljeti je sve u redu. Pamtim samo jedno ljeto (gdje je imao 3 godine) gdje je često bio prehlađen i često kašljao. Ovu zimu je 3 puta u razmaku od mjesec i po dana imao jaki suhi nadražajni kašalj i ovaj zadnji put od prije mjesec dana mogao se jedino smiriti injekcijom te inhalacijom 3 x na dan kroz cca 7 dana. Iza toga je tu i tamo uvečer pri spavanju, kašljuckao, ali kratko te pred zoru i obavezno ujutro (moram napomenuti da se kašalj iz čista mira zna u zadnje vrijeme javiti i pri velikoj vlazi), osim toga u zadnje vrijeme ga često svrbi nos te kiše (3 do 4 puta)uvečer i ujutro - (primjetila sam pri promjeni vanjske temperature)
Ispričavam se zbog duljine teksta, ali htjela sam da imate pravu sliku stanja. U isčekivanju Vašeg odgovora. Unaprijed zahvaljujem.

prof. dr. Neven Tudorić

26.10.2004. 00:40

Usprkos niskog ukupnog IgE Vaše je dijete vjerojatno alergične konstitucije. Bilo bi korisno učiniti i RAST na grinje k.p. (specifični IgE protiv grinja kućne prašine). Propisana terapija je uobičajena za blage oblike astme. Singulair je proilično siguran lijek bez značajnijih nuspojava. Mora ga se uzimati redovito više mjeseci. Ventolin se uzima samo kada postoje akutne tegobe. Ako je potreba za Ventolinom usprkos Singulairu značajna, to je znak da treba posegnuti za jačim lijekom za kontrolu astme.