Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


karcinom


Autor Poruka

zdravko

03.07.2004. 09:00

Ocu je dijagnosticirno Ca bronchi pulm. sin. KOPB. uz sljedeće nalaze:
Fiberbronhoskopija: Larinks, traheja i bifurkacija traheje b.o. Desno, osim blagih deformacija bronha nalaz bez osobitosti. Lijevo , u području bronha za lingulu tm tvorba glatkih kontura, a sluznica na ulazu u gornji bronh dijelom zadebljala. Ušće bronha za VI seg. blago suženo, sluznica je vurnerabilnija, zadebljala.
Citološki KAS lijevi gor. i BČ lijevi gor.:stanice bronhalnog epitela.ž
KAS lijevo dolje: krv, loše očuvane stanice bronhalnog epitela, dosta veoma loše očuvanih suspektnih stanica.
BČ lijevo dolje: krv, nešto neutrofilnih granulocita, loše očuvane stanice bronhalnog epitela, dosta nakupina loše očuvanih stanica karcinoma.
Sekret bronha antibiogram izoliran Coryneb, spec., u sputumu izoliran veliki broj Enterobacter spec, i mali broj Streptococcus beta hemol. gr. C.
KAS i sputumi na BK direktno su negativni, kulture u toku.
RDG troaksa: Infiltrat homogene strukture i relativno oštrih kontura ovalnog oblika većeg promjera 10 cm vidi se u srednjem medijastinumu u visini luka aorte, više desno, a na profilnoj snimci komprimira i potiskuje jednjak i traheju prema naprijed. U bazi desno mala količina popratnog izljeva pleure. U oba gornja režnja masivni fibroskloerotični ožiljci, a lijevo retroklavikuralno moguća kronična još aktivna psec. upala.
RDG kontrola: U VI segmentu lijevog donjeg režnja je inhomogeni infiltrat koji ima izgled pneumonije, a dif, dg., u obzir dolazi bronhoproliferativni proces. Na snimkama se ne vidi hilarne niti medijastinalne limfadenopatije. Nema pleuralog izljeva.
Spirometrija, testovi krivulja protok volumena - restriktivno-opstruktivne smetnje ventilacije srednjeg stupnja.
Difuzijski kapacitet za CO je izrazito snižen (47%).
Plin. anal. rt. krvi: nalaz uredan.
Dobio je prvi ciklus kemoterapije po PE protokolu.
Otac je star 70. g
Molim, kakva je prognoza?

prof. dr. Neven Tudorić

26.10.2004. 00:32

Prognoza je svakako nepouzdana, osobito radi toga što nije pouzdano utvrđeno o kojoj se vrasti karcinoma radi. Pojedine vrste karcinoma odlikuje vrlo brz rast i metastaziranje, a drugi pak rastu sporije i imaju bolju prognozu. Radi se o relativno uznapredovaloj bolesti, no teško je predvidjeti odgovor na provedenu kemoterapiju. Tijek bolesti se može dodatno komplicirati upalom pluća, krvarenjem, metastaziranjem u udaljene organe što sve pogoršava prognozu.