Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


aritmia respiratorica


Autor Poruka

Marina

30.09.2001. 11:27

Ovo je pitanje vise za kardiologa ali predpostavljam da cu dobiti jednako dobar odgovor i od Vas tu.
Moj sin je star 27 godina, do sada zdrav (osim nedavno 2 mala kamena u bubregu koji su sami izasli), prije dvije godine jedno jutro osjetio neugodne kratkotrajne bolove u lijevoj strani grudnog kosa ispod rebara i malo trnjenje u lijevoj ruci. Mislio da je to od treninga bol u misiicima ali na moje insistiranje ode do ljekara. Infarktne probe su bile negativne ali je EKG bio cudan te su ga poslali na ultrazvuk srca koji nije pokazao odstupanja. SUmnjali su na perikardit ocigledno. Posto je punoljetan nisam mogla dobiti njegove nalaze samo sam razgovarala sa ljekarom koji nije bio voljan puno objasnjavati. Mislio je da je to prolazno i da se ja ne trebam zabrinjavati. Konstatovana je aritmia respiratorica - srce usporava pri udisanju ubrzava pri izdisanju. Hb je bio povisen a testosteron smanjen. To je trajalo nekoliko dana onda je proslo. Sada ima normalan ritam. Od tada se ovo vise nije ponovilo. On je prestao sa treninzima. Cesto je jako umoran, radi puno a malo spava. Pusi i pije umjereno. Nervozan je cesto. Ozenjen je i zivi normalnim obiteljskim zivotom. Medjutim, mene briga ne napusta jer su njegovi i djed i otac imali kratke zivote koji su zavrsili infarktom. LJekar mu nije zakazao nikakve kontrolne preglede. Dajte mi misljenje sta je to bilo i sta nam je dalje ciniti. Hvala.

dr Neven Tudorić

04.10.2001. 00:19

Respiratorna aritmija je normalni nalaz, osobito u mlađih osoba, a to znači, kako ste naveli, da srce ima nešto manji broj otkucaja u vrijeme udisaja, a nešto veći u vrijeme izdisaja. Taj nalaz ne treba kontrolirati niti o njemu brinuti.
Vjerojatno je bol o kojoj govorite bila posljedica mišićne boli nakon treninga. Ako nema tegoba, a živi uobičajenim načinom života ne treba osobito brinuti. Voditi računa o mjerama spriječavanja srćanih bolesti: paziti na tjlesnu težinu, dovoljno fizičke aktivnosti itd., izbjegavati pušenje.

Marina

05.10.2001. 00:54

Hvala. Smirili ste me. Mnogo pozdrava.