Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


KOBP


Autor Poruka

Bruno

20.09.2001. 09:21

Bok!

Moje ime je Bruno imam 22. godine i bolujem od bronhitisa (ili neki oblik istog) od kad sam se rodio i prije jedno godinu dana doktori su mi dijagnosticirali kroničnu obstruktivnu bolest pluća. Cijeli život liječim se ventolinom i sličnim u raznim oblicima (tablete, sirup, pumpica, ...), i kao dijete nisam bio niti svjestan što zapravo ti lijekovi rade. Naime, kao što i sami znate, ti lijekovi zapravo samo trenutno spečavaju gušenje u mom tijelu i pravu pomoć od njih sam imao samo pri jakim napadima. Kako sam sada stariji i ponešto sam naučio i o bolesti i o lijekovima shvatio sam da meni ne treba nešto što će odbijati napade, tj. "držati cijelo vrijeme rulju sa policijskim blokadama", ako se mogu tako izraziti, nego nešto što će to zauvijek otjerati. Znači ako je kod bronhitisa oslabljen imunitet treba ga ojačati da se organizam sam izbori protiv toga. I tako prije oko godinu dana naišao sam na jednog medara kaji mi je ponudio jako dobar proizvod i od onda ga trošim i moram priznati da od onda nisam ni zašmrcao a kamoli imao napad.
Ali to nije razloga zašto pišem ovu poruku. Ja sam se, nadam se, tih problema zauvijek riješio. Moj problem je što, kažu doktori, imam deformirane dišne puteve i smanjen kapacitet pluća(oko 50 %).
Tako da moje pitanje glasi:
Dali ću ikada normalo ili bar bolje disati, tj. da ne biste krivo shvatili, dali ja sam, ili uz nečiju pomoć, mogu na neki način povećati taj kapacitet (vježbe disanja???)?
I na kraju ako bi mi mogli preporučiti nekog dobrog doktora kod kojeg bi mogao otiči na pregled da mi nešto preporuči (a da nisu ventolini, becotidi i slični, tj. uopće lijekovi, pošto sam shvatio da od njih nemam koristi).
Eto to bi bilo sve i nadam se da vas nisam zagnjavio obvako dugačkim mailom.
U nadi mnogih odgovora,
Pozdravljam vas!

Dr. Neven Tudorić

25.09.2001. 13:12

U Vašem pismu neke stvari nisu sasvim jasne. Ako netko od djetinjstva ima tegobe s disanjem, puno je vjerojatnija astma nego li kronični bronhitis. Astma može spontano (obično privremeno) prestati, što je možda slučaj kod Vas. Na žalost, jednako se tako može iznenadna ponovno pojaviti, možda čak i vrlo teškim napadajem. U svakom slučaju potrebna je točna dijagnoza, te nakon toga odluka o liječenju (ako je potrebno?) ili mjerema sprečavanja da se bolest ponovno javi.
Možete se javiti u pulmološku ambulantu KB Dubrava.
Doc. dr. N. Tudorić