Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


anafilaktički šok


Autor Poruka

melita

18.09.2001. 22:29

poštovani
Imam 34 godine. Prilikom uboda pčele doživjela sam ANAFILAKTIČKI ŠOK. Moj liječnik mi je savjetovao kao jedinu mogućnost izlječenja desenzibilizaciju i hospitalizaciju u Zagrebu. Zanima me postoji li ikakva druga mogućnost stjecanja imuniteta, a ako ne gdje se točno u Zagrebu vrši desenzibilizacija i kod koga da se javim.
hvala unaprijed na odgovoru

Dr. Neven Tudorić

25.09.2001. 13:31

Vaš je liječnik u pravu. Jedini način da se na dulje vrijeme ili trajno riješite preosjetljivosti na otrove insekata je imunoterapija (hiposenzibilizacija). Prije odluke o hiposenzibilizaciji potrebno je kožno testiranje da se utvrdi na koji ste otrov insekta osjetljivi. Hiposenzibilizacija se može obaviti ambulantno, a preporuča se primjena visoko standardiziranih cjepiva, evtl. firme ALK-Abello. Cjepivo (uz recept liječnika specijalista) kupujete sami, a injekcije možete primiti prema određenom protokolu u specijaliziranim ambulantnama, evtl. u KB Dubrava.
Do tada se možete zaštitit na drugi način. Ako je anafilaktička reakcija bila doista jaka, a što se naziva anafilaktički šok, korisno je uza se uvijek imati Epipen. To je injekcija koju možete sami jednostavno primijeniti u slučaju uboda insekta na čiji ste otrov alergični. Na taj se način mogu prevladati po život opasni simptomi do dolaska liečniku.
Doc. dr. N. Tudorić