Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


opstruktivni bronhitis


Autor Poruka

Ivana

05.10.2001. 19:52

Moj 11-godišnji sin se liječio krajem ovog ljeta dva tjedna na S............pod dijagnozom: brocnhitis obstructiva, te po otpustu dobio
lijekove: Serevent, Fluxotide (oba discus) te Ventolin spray po potrebi.
Simptomi su nestale uz skoro mjesec dana terapije, ali sada osjeća neposredno nakon uzimanja lijekova bolove u svim zglobovima koji šetaju. Ima li to veze s lijekom Serevent, mora li ga shodno tome prestati uzimati, ili taj simptom nema veze sa ordiniranom terapijom? Čekamo nalaze pretrage IgE. Hvala na odgovoru, ivana

dr Neven Tudorić

11.10.2001. 13:44

Lijekovi koji su propisani odgovaraju terapiji astme, a ta je dijagnoza puno vjerojatnija u 11-godišnjeg dječaka nego li kronični opstruktivni bronhitis.
Oba spomenuta lijeka dobro se podnose i ne uzrokuju češće nuspojave. Uz Serevent mogu se javiti drhtanje, osjećaj nepravilnog srćanog ritma i glavoboja. Ove nuspojave su prolazne i obično nestaju tijekom dulje uporabe lijeka. Prijavljene su i druge nuspojave koje uključuju bolove u zglobovima, mišićima, grčeve u mišićima i sl.
Bolovi u zglobovima koji se sele iz zgloba u zglob nisu tipična nuspojava ovih lijekova, a ako su popraćeni povišenom temperaturom mogu biti znak ozbiljnih bolesti. Posavjetujte se s liječnikom, bilo bi korisno učiniti neke laboratorijske testove (sedimentacija erc., CRP i sl.).
Neovisno o tome, ako je plućna bolest pod kontrolom oba navedena lijeka mogu se, u dogovoru s liječnikom, postupno izostaviti iz terapije.

simun

23.12.2001. 21:01

Imamo malu curic 3,5 god ona ima kronicni bronhitis
i ima ceste napade pa bi vas molili za savjet i gdije bi mogli lijeciti malu Morenu.

rory

19.02.2002. 17:09

beba od 15mj.u više navrata(4-puta)imala bronhitis.Lječena antibioticima i inhalacija ventolinom.Zadnji "napad"bronhitisa sa upalom grla,lječena sirupom zinan i nakon 10 dana poslije završene terapije antibiotikom hospitalizirana.dobiva sumamed.ventolin i altrovent svaka 4 sata.provela je 2tjedna u bolnici i puštela na kućnu njegu.U slučaju ponovnog javljanja bolesti preporuća se dvomjesećna terapija kortikom.Molim savjet za lječenje,prehranu i sve što mi može pomoći u lječenju moje bebe. hvala

doc. dr. Neven Tudorić

23.03.2002. 15:26

S obzirom na odabir lijekova vjerujem da "ste u dobrim rukama". U koliko se sumnja na astmu, a što bi s obzirom na 4 napadaja otežanog disanja mogao biti slučaj, potrebno je pokušati identificirati evtl. vanjski pokretač tegoba, te u slučaju dokazane osjetljivosti na određene alergene (grinje, kućni ljubimci i sl) poduzeti odgovarajuće mjere. Posavjetujte se s pedijatrom alergologom, izbjegavajte "alergogenu hranu".