Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Zasto nema dihalara ?


Autor Poruka

Dalibor

17.08.2004. 20:54

Interesira me zasto je dihalar maknut sa trzista, kad ne postoji niti jedan drugi lijek koji moze sluziti kao adekvatna zamjena ?

Hvala

prof. dr. Neven Tudorić

26.10.2004. 00:06

Za Dihalarom ne treba žaliti. Taj je lijek najčešće propisivan za liječenje astme. U tu se svrhu sada propisuju značajno bolji i primjereniji lijekovi (inhalacijski kortikosteroidi kao što su budezonid, flutikazon ili beklometazon). Ako je pak propisivan kao antihistaminik u nekim alergijskim bolestima dišnog sustava (alergijska hunjavica), treba ga zamijeniti antihistaminikom koji značajno manje uspavljuje: loratadinom, cetirizinom ili feksofenadinom.

Saša

28.10.2004. 12:58

Poštovanje,
Diagnosticirana mi je bronhijalna astma i alergija na kućnu prašinu. S alergijom više gotovo i nemam problema (kupio sam dobar usisavač), ali svaku godinu u ovo vrijeme (zapravo prelasci jesen-zima i zima-proljeće) imam problema s disanjem u večernjim satima. Neke godine je to jače izraženo neke manje. Prošle godine gotovo da nisam imao problema, ali ove godine od kad su počele magle imam dosta problema. Problemi su otežano "plitko" disanje posebno kad se ide spavati. Neki dan sam od svoje liječnice dobio ponovo recept za Dihalar koji mi je prije pomagao (nisam ga trošio dvije godine), no više ga nema u ljekarnama (njega sam inače uzimao samo jednu tabletu prije spavanja), pa si sad pomažem Ventolin sprejem. S obzirom na napisano da li postoji neki konkretni preparat koji bi mi Vi preporučili (da ga mogu zatražiti od svoje liječnice)?

Hvala
Saša

prof. dr. Neven Tudorić

15.11.2004. 12:29

Vrijeme koje navodite odgovara periodu cvjetanja stabala (proljeće) i korova (jesen). Potrebno je dakle ponoviti testiranje, utvrditi da li ste osjetljivi (alergični) na navedene peludi, odnosno utvrditi da li se radi o blagim astmatskim tegobama. U tom slučaju Ventolin udah ili dva prije spavanja mogu riješiti sve tegobe. Dolaze u obzir i drugi lijekovi (male doze inhalacijskih kortikosteroida ili montelukast). Za odluku o ovim lijekovima potreban je alergološki pregled iz ranije navedenih razologa.