Dentalna implantologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 26 | Broj poruka: 84

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Oporavak od implantanta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mantia

28.04.2011. 13:25

Postovana,
zanima me koji je proces oporavka od implantanta ugradenog u gornju vilicu na kutnjak? Naime pred desetak dana sam ugradila implantant i trenutno sam zbunjena cinjenicom da mi je okolno tkivo sluznice zasiveno na zub, te se nemogu smijati vec izgledam kao osoba s parezom. Da li je to trajno? Ako ne, koliko dugo mogu ocekivati da se necu moci smijati i koji su slijedeci koraci u oporavku/eventualna nova iznenadenja?
Unaprijed hvala

Karmela Kopčić, dr. med. dent

29.04.2011. 00:42

Oporavak poslije operacije ugradnje dentalnog implantata može varirati i vrlo je individualan. Po vašem pismu sam shvatila da je učinjena operacija kojom se poslije implantacije, implantat prekriva tkivom i čeka oseointegracija,koja može trajati otprilike 3 do 6 mjeseci. Terapeut obično napravi kontrolnu RVG snimku i klinički pregled, na temelju kojeg odlučuje kada je vrijeme za sljedeću fazu terapije, odnosno suprastrukturu i konačni protetski rad. Prilično mi je nejasan vaš opis trenutnog stanja i nemogućnosti smijanja. Radi li se doista o parezi nervusa facialisa, ili ste samo na subjektivan način pokušali opisati svoju tegobu osjećaja zatezanja tkiva i boli?
Šavovi (ukoliko se radi o neresorptivnom koncu), bi trebali biti uklonjeni u roku od 7-10 dana, a bol i osjećaj nelagode bi postepeno trebali jenjavati.

Mantia

03.05.2011. 10:00

Postovana,
najljepsa hvala na odgovoru i ispricavam se zbog nedostatka kvalitetnijeg objasnjenja u prijasnjem pitanju. Dobro ste razumjeli da se cek oseointegracija, i s postupkom koji slijedi nakon nekoliko mjeseci sam upoznata. Sto se tice smijanja, nije rijec o stvarnoj parezi zivca, vec o subjektivnom dojmu zbog postojanja savova. Savove sam odstranila u petak, te sada imam slobodniji "osjecaj" kretanja misica lica i celjusti. Ali imam i realniji uvid u problem, naime implantant je prekriven tkivom sluznice obraza te je jasno otezano smijanje zbog skracenja prostora koji odvaja zube i sluznicu. Vise ne izgleda tako dramaticno, no osmjeh je "iskrivljen" i nejednak u odnosu na drugu stranu. Pretpostavljam da ce se sluznica s vremenom ipak "istegnuti" i nadoknaditi prostor koji je izgubljen sivanjem za desni, no zanima me postoji li kakva mogucnost komplikacije i trajnih posljedica u smjeru nejednakosti "ponasanja" i mogucnosti izrazavanja mimike izmedju operirane i ne operirane strane? Ispricavam se ako sam ponovno postavila nejasan problem


Karmela Kopčić, dr. med. dent

04.05.2011. 13:45

Odgovor na vaše pitanje teško je dati, jer je definitivno potrebno obaviti klinički pregled. Svaka diskusija o tome je li zahvat obavljen korektno nema smisla bez vizualizacije. Ukoliko nemate povjerenja i ne dobivate adekvatan odgovor od svog liječnika ( onoga koji je učinio operativni zahvat), savjetujem vam da potražite drugo mišljenje. Dogovorite pregled i konzultaciju u jednoj od klinika za oralnu kirurgiju (npr: Stomatološki fakultet u Gundulićevoj ili KB Dubrava), razbistriti ćete sve nedoumice i osjećati se bolje.

Curica1988

29.03.2012. 20:00

Dobar dan, moja majci su savjetovali da prije nego ugradi implantate mora nadograditi alveolarnu kost maxille, zbog atrofiranja vilicnih grebenova. Koliko otprilike treba da se ta kost primi te da rane zarastu i nakon koliko vremena bi otprilike mogla obaviti sam zahvat ugradnje implantata? Postoji li okvirno neki rok, obzirom da sam svjesna da svaki organizam individualno reaguje za sebe. Hvala Vam najljepsa.

Karmela Kopčić, dr. med. dent

18.04.2012. 14:50

Operatini zahvat nadomještanja kosti u gornjoj čeljusti može biti složen ili jednostavniji, što dakako ovisi o stanju čeljusti pacijenta i protetskom planu doktora stomatologije. Vrijeme cijeljenja je od 3-9 mjeseci, ali može biti i duže. Doista je važno napomenuti kako je postoperativni tijek ovisan o stanju organizma i ponašanju pacijenta. Preporučam vitaminsku pripremu prije operacije, te umjereno hladne obloge nakon operacije, mirovanje(3-7dana), i po preporuci liječnika-operatera antibiotike ili antiflogistike. Uspješnost nadomještanja koštanih struktura procjenjuje se na redovnim kliničkim i RVG kontrolama. Stomatolog će na temelju prikupljenih podataka, procijeniti kada je povoljan trenutak za implantaciju, obično je to u razdoblju 6 mjeseci /(i više ) nakon operacije augmentacije ( nadomještanja) kosti.

nela988

09.12.2016. 23:50

Pozdrav,

Ugrađeni su mi implantati prije 10 dana.
Danas se prvi put javila pulsirajuća bol. Traje vec 5 sati i konstantna je. Da li se radi o upali ili je to normalni simptom. Prije 3 dana sam bila na kontroli i izvađeni su konci. I sve je bilo uredno.
Molim za savjet, sto mi je ciniti? Jer tko ce prezivjet vikend u ne znanju i brizi?

Hvala!

Dean Cekić, dr. med. dent.

12.12.2016. 17:25

Poštovana,

Razvoj situacije svakako nije dobar, prtedlažem Vam da se javite svom stomatologu, radi eventulane dodatne terapije.
Po meni je došlo do nekog oblika infekcije.