Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


afte ili?


Autor Poruka

roza

12.03.2006. 20:49

dan,

prije mjesec dana sam imala 5 ogromnih afti sa strane jezika,od grla do vrha.
prije 2 tjedna sam imala 4 afte na bocnoj strani jezika,i to takve da je jedan dio bio uzdignut i bijel,kao nagrizen(doktorica je rekla da je od iritacije-trenje uz zube),a 3 ostale su bile tik do toga.
zubar je utvrdio da su to afte i lijecio je to nekom plavom tekucinom.nakon sto je to gotovo proslo za 10 dana, nisu mi ih vise tretirali plavom tekucinom.
od tih afti ostala je mala tvrda kvrzica i jedna mala aftica koja ne pece ili sl.

zbog ovih 4 prije navedenih, otekao mi je jezik(jako puno), natekle su mi limfe,konstantno sam imala temperaturu(od 37stupnjeva),bol se sirila prema uhu.(limfe su otekle na jednoj strani vrata do uha na strani na kojoj su afte). Nisam mogla gutati jer su jako pekle i boljele,i pretjerano se izlucivala slina. Zubar mi je htio dati antibiotike jer su se "afte inficirale i zagnojile"ali je odustao.

sada ovo mozda nije vase podrucje ali kako ste doktor trebam pitati:
naime niti samo 6 dana od kako su zavrsile "4 afte" meni limfe opet malo oticu te se javila na vrhu jezika mala peckava "porica" (malo uzdignuta-velicina milimetar)...

doktorica opce prakse je u razgovoru spomenula tumor na jeziku... (iako me poslala zubaru i rekla da nisu afte)
mislite li da uslijed navedenih simptome je to moguce?
naime imam 22 godine, ne pusim i ne pijem...
vodim zdrav zivot, zdrava sam osoba...
moze li sve ovo biti posljedica stresa uslijed ispita(student) ili pak zbog nelijecenog granuloma(nakon sto mi je dijagnosticiran mali granulom zubar je odlucio lijecit ga kada pocne bolit). (p.s. afte su cesta pojava kod mene od malena, ali nikada ovakvog razmjera, ili boli, ili trajanja)

razumljivo je da me strah, stoga nemojte zamjeriti ako vas gnjavim pitanjem koje mozda nije iz vase domene.
sa postovanjem

Doc. dr. sc. Dolores Biočina-Lukenda

16.03.2006. 23:53

Poštovani,
pojava regionalnog limfadenitisa (povečeni i bolni limfni čvorovi) je moguća i kod pojave afti. Moram napomenuti da se afte mogu javiti kao tri klinička oblika herpetiformne, male i velike afte. Afte se svrstavaju u autoimune bolesti s određenom imunološkom disfunkcijom, koja ne znaći nužno i teški poremećaj, ali uvijek kad dođe do određenog imunloškog disbalansa uzrokovanog npr. i stresom može se potaknuti nastanak afti. Ipak, uvijek opetovana pojava afti a pogotovo velikh znak je da je potrebno napraviti dodatne pretrage (KKS,Fe, imunološki status).Afte se ne moraju uvijek pojaviti u istoj kliničkoj formi mogu se jednom javiti kao male a drugi puta kao velike. Ono što Vam svakako savjetujem je da se javite specijalisti oralnom patologu koji će uz temeljan pregled i adekvatnu obradu utvrditi o čemu se radi te prema tome i ordinirati potrebnu terapiju.
Naveli ste da su Vam afte premazivane plavom tekućinom. Radi se o Gentiani violet koja nije terapija izbora. Nije greška ali se radi o terapiji koja je ušla u povijest a u samoj terapiji afti koriste se druga daleko djelotvornija sredstva.