Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bijeli jezik


Autor Poruka

ana

31.01.2005. 11:54

Poštovani, pregledala sam stare postove, ali nisam našla opis mog problema (a time ni odgovor).
Ujutro imam bijele naslage na jeziku, a specifično je to što postoji jedan izduženi krug na jednoj strani jezika koji je bez naslaga.
Obloženi dio se može oprati četkicom (kupila sam i posebno pomagalo za čišćenje jezika), ne u cijelosti, i sutradan ujutro naslage se opet pojave.
Unazad tjedan - dva muče me i žvale (ne znam stručan izraz) u uglovima usana, mažem nistatin kremom ali ubrzo se pojavi opet.
Puno radim, nepravilno se hranim, možda je i to razlog?
Srdačan pozdrav!

Doc.dr.sc. Dolores Biočina-Lukenda

09.02.2005. 16:03

Poštovani,
prema opisu promjena na jeziku kod Vas se radi o tzv. benignom migratornom glositisu (BMG). Znači da je došlo do izljuštenja dijela osjetljive sluznice jezika. Taj ogoljeli dio jezika je ustavri krug koji Vi opisujete. Okružen je neizljuštenim dijelom sluznice jezika koji je prekriven filiformnim papilama. Ove paile normalno se nalaze na površini jezika i daju mu baršunast izgeled. U slučaju kad se sluznica sama brani od štetnih utjecaja (pušenje, kava, regurgutacija želučanog sadržaja) dolazi do njihovog izduživanja i pojačene keratinizacije dajući bijeli izgled jezika. Ovaj dojam pojačan je nalazom izljuštenog dijela jezika koji se doimlje kao oštro ograničen areal. Između izduženih papila jezika nakupljaju se ostaci hrane, slina, izljuštene stanice jzičnog epitela i predstavlja idealno hranilište za mikroorganizme. Stoga kad se jezik postruže i skine taj nakupljeni detritus on izgleda bolje ali se ponovna javlja. Svakako treba naći koji je uzrok ovakvom nalazu i ukloniti ga. Ne isključuje se niti anemija povezana s manjkom željeza. Ispravno je nakon svakog obroka i kod svakog pranja zubi iščetkati i četkicom jezik, a ukoliko je dodatno došlo i do upale najčešće gljivicama potrebna je adekvatna ciljana terapija.