Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Candida na jeziku i oralni sex


Autor Poruka

el_haho

02.09.2009. 23:30

Pozdrav,
sumnjam da imam candidu na jeziku već dulje vrijeme. Bio sam kod otorinolaringologa koji je uzeo bris na 'gljive' (kako pise u nalazu) i nije naraslo nista. Nisam siguran pokriva li taj bris candidu, ali ja i dalje imam oblozen bijeli jezik svako jutro. Prije godinu dana cura je prvi put dobila vaginalnu candidu i oboje smo se lječili i izlječili da bi ona 2 mjeseca nakon toga dobila opet iste probleme i istu dijagnozu. u međuvremenu (prije više od pola godine) mi se pojavio spomenuti bijeli sloj na jeziku. do danas, cura je imala jos jednom upalu koju je izljecila, ali jos uvijek nije postigla ravnotezu (stalno se pojavljuju sitne upale). ide na ginekoloski pregled redovno. zadnja 3 mjeseca ne prakticiramo oralni sex jer sumnjamo da su njene upale i moj jezik povezani. cura je na tableti i ne koristimo kondome.

ukratko, moja pitanja su:
Da li se kod brisa jezika na gljive radi i test na candidu?
Je li moguća zaraza candidom oralnim sexom (sa vagine na usta i nazad)?
utječu li kontracepcijske pilule na vaginalnu floru?

kojem doktoru/doktorima da odem, ili još bolje, odemo cura i ja zajedno da se riješimo mogućeg ping-pong efekta?

hvala na ogovoru!

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

12.10.2009. 20:25

Oralna kandidijaza infekcija je sluznice usne šupljine izazvana gljivicom iz roda Candida. Najčešći uzročnik je Candida albicans, a mnogo rjeđe uzročnik infekcije je Candida tropicalis, Candida glabrata i Candida krusei.
Candida albicans dio je normalne flore u usnoj šupljini i izolirana je u oko 50% zdrave populacije, stoga sama prisutnost Candide u usnoj šupljini nije patološka, tek kad je narušena ravnoteža flore i kad je ona prisutna u većem broju, može biti "štetna" i tad pribjegavamo antimikotičnoj terapiji (protiv gljivica).
Sve to dokazujemo mikološkim brisom (brisom na gljivice). Ako je takav bris usne šupljine negativan, kao što navodite, nemate razloga za brigu, jer on svakako uključuje i testiranje na gljivice iz roda Candida.
Isto tako, bris možete ponoviti, ako nije novijeg datuma.
Brojna su stanja i čimbenici koji pogoduju razvoju vaginalne kandidijaze, a jedan od tih može biti i hormonske prirode, zbog uzimanja kontracepcijskih pilula. Što se tiče toga najbolje bi bilo da se posavjetujete sa specijalistom ginekologije.
Što se tiče Vas, najbolje bi bilo obratiti se spec.oralne patologije, jer jezik kakav opisujete ne mora nužno biti povezan s kandidijazom. Postoji još nekoliko stanja u kojima možemo vidjeti "bijele promjene" na jeziku, ali se jedino kliničkim pregledom i daljnjom obradom može ustanoviti o čemu se radi.

jasenka86

11.06.2010. 22:15

Postovani,

danas sam saznala da imam candidu i dobila sam Rojazol gel sa ispiranje usta. Zbog nedostatka sline u ustima dobila sam i upalu gingive pa me zanima da li korištenje Rojazol gela moze nasteti mom zubnom mesu ili ga smijem koristit bez obzira sto imam gingivitis?

Unaprijed hvala!

Pozdrav!

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

29.11.2011. 00:25

Slobodno koristite Rojazol gel.