Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


help


Autor Poruka

ivana

18.06.2006. 19:49

poštovani,
ja neman problema ni sa sinusima ni probavne smatnje,ali moja sluznica usta je neugodnog mirisa.Molim vas da mi kažete koji su mogući uzroci?

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

06.10.2006. 11:30

Usna šupljina je sastavni dio i probavnog i respiratornog sustava, te se često bolesti vezane za ove oragnske sustave u početku mogu očitovati isključivo na sluznici usta bez obzira na druge uobičajene simptome. To osbito vrijedi za bolesti probavnog trakta. Osoba ne mora imati nikakve simptome vezane na moguće bolesti probavnog sustava, a da se simtomi baš očituju u ustima. To vrijedi i za neugodan zadah. Negodan zadah u ustima može biti prvenstveno posljedica neke patološke promjene u ustima kao što su nesaniranii zubi ili bolesti parodonta i gingive s pojavom džepova koji secerniraju. Ukoliko takvih mogućih patoloških pojava u ustima nema mora se misliti i na druge uzroke prvenstveno na kronične upale sinusa, rinitise, bronhitise, pa čak i na upale uha. Svaka od ovih mogućih bolesti može uzrokovati kataralnu upalu sluznice usta uz neugodan zadah. Vezano na bolesti probavnog trakta neugodan zadah može biti posljedica gastritisa a vrlo često i neprepoznatih divertikula jednjaka.