Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


naslage


Autor Poruka

Nela

15.02.2004. 19:54

Poštovani, imam bijele naslage na jeziku. Liječnica je konstatirala da se radi o candidi (iako nije smatrala potrebnim uzeti bris). Preporučila mi je Nistatin kapi. No, nakon tri tjedna terapije (3 bočice) stanje je bolje, ali bijele naslage su još prisutne. Postoji li kakva druga terapija osim Nistatina koja je učinkovitija? Zahvaljujem.

Doc.dr.sc. Dolores Biočina Lukenda

08.03.2004. 09:55

Poštovani,
ispričavam se zbog kašnjenja u opdgovoru.
Moram reći da se vrlo često u praksi ordinira lokalana terapija antimikoticima bez predhodno uzetog brisa. To ima i svoja opravdanja ali u nekim slučajevima i nije najbolje riješenje.
U prvom slučaju smatra se da gljivice (Candida albicans) uzrokuju većinu patoloških promijena u ustima te primjena antimikotika "na slijepo" može koristiti. Ovakav terapijski pristup moguće je učinkovit kod osoba stariježivotne dobi, osoba s mobilnim protetskim nadomjestcima, imunodeficijentbih, dojenčadi (kod kojih obrambeni sustav još nije u potpunosti razvijen). Nažalost, na taj način se može i narušiti fiziološka flora usta. Candida albicans je sastavni dio oralne flore te narušavanjem fiziloških odnosa normalne flore usta se može omogućiti drugim daleko patogenijim mikroorganizmima da se nasele i na taj način uzrokuju daleko veće probleme.
Budući da kod Vas nije došlo do poboljšanja kliničke slike i nestanka "naslaga" na jeziku nakon trotjedne primjene Nistatina, smatram da je potrebn pregled od strane spec. oralnog patologa koji će primjenom i odgovarajuće predhodne obrade (klinički pregled, brisevi, KKS) ordinirati i odgovarajuću terapiju.