Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


jezik


Autor Poruka

ANA

14.02.2003. 08:44

Već dulje vrijeme imam bijele naslage na jeziku,neugodnog mirisa i također nekoliko kvržica malo većih na jeziku za koje ne znam da li su normalne ili ne.Moja liječnica opće prakse kaže da je to gljivična infekcija,ali nakon što sam uzimala Royazol oralni gel i Nistatin kapi simptomi se nisu povukli.Inaće imam hpv virus,pa me zanima da li je moguće da to što imam u ustima uopće nije gljivična infekcija?

Mr.sc.dr. Dolores Biočina-Lukenda

19.02.2003. 13:57

Bijele naslage na jeziku prvenstveno su odraz izduženih, hiperkeratiniziranih filiformnih papila, što se dijagnosticira kao (lingua villosa alba). Uzroci su brojni: pušenje, konzumiranje kave, respiratorne upale, gastrične smetnje (ezofagealni refluks-vračanje želučanog sadržaja), upale izazvane bakterijama, gljivicama ili nekim akutnim virusnim bolestima. Kod takvog izgleda jezika male fungiformne papile prominiraju poput crvenih točkica ali ne predstvljaju patološku pojavu na površini jezika.
U terapijskom smislu svakako treba odstraniti lokalnu iritaciju koja dovodi da ovih promjena na jeziku (kava, pušenje), odnosno liječiti moguće postojeću upalu. Kod tako izduženih papila zaostaje i hrana i predstavlja idealno hranilište za gljivice i bakterije. Ono što si Vi možete osobno pomoći je da nakon svakog pranja zubiju ujedno i četkicom sastružete površinu jezika da bi ste na taj način odstanili nakupljene ostatke hrane.
Potrebno je uzeti mikološke i bakteriološke briseve i ordinirati ciljanu terapiju.
Navodite i upalu izavanu virusom HPV, ali nije jasno da li je ovaj virus kod Vas izoliran sa sluznice usta.

nadija

09.11.2003. 18:55

U posljednje vrijeme osjecam trnjenje u jeziku i obrazu.Strasno sam nervozna. imam 41 god.molim vas moze te li mi reci u o cemu se radi

Dr.sc. Dolores Biočina-Lukenda

14.11.2003. 09:23

Pojava tnjenja jezika i obraza moguće je uzrokovano brojnim uzrocima. Teško je na osnovi samo ove iznesene činjenice postaviti dijagnozu. Savjetujem Vam da se što prije javite specijalisti oralnom patologu radi dalje obrade i terapije.