Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


novi zub poslije mliječnog?


Autor Poruka

bleki

19.06.2009. 00:45

imam dijete 8 godina, kojemu je sa godinu i pol prilikom nezgodnog pada pukla jedinica gornja. Ostao je samo mali komad zuba uz zubno meso. To je tako i ostalo. Njemu je narastao novi zub pokraj ,i i dvojke s jedne i druge strane već davno, ali se ispod tog slomljenog zuba ništa ne nazire.
Da li je moguće da je prilikom pada oštetio zubno meso i mogućnost da mu novi zub izađe.
Podsjećam da je zubar rekao da pričekamo još godinu dana, ali ovo su već veliki zubi pokraj, pa me zanima drugo mišljenje i što učiniti , jer se bojim da bi mu zubi rasli krivo jer imaju mjesta(kod tog malog okrnjenog zuba)
Hoće li drugi zub izaći?

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

12.10.2009. 18:00

Poštovani,
postoji mogućnost da je prilikom traume dio zuba frakturirao (puknuo), a isto tako postoji mogucnost da je doslo do intruzije odnosno utisnuća zuba u alveolarnu kost, pa on ostaje kraci od ostalih zubi u nizu, te prilikom toga ošteti zametak trajnog zuba.
Bez obzira što se radi o mliječnom zubu, svaku posljedicu traume, bilo to puknuće zuba, izbijanje zuba, utisnuće itd. potrebno je sanirati odmah.
Pošto nije došlo do nicanja gornjeg trajnog prvog sjekutića (a koje se normalno događa u dobi od 7- 8 godine života) posebno zbog podatka o traumi, svakako posjetite specijalistu dječje i preventivne stomatologije uz obavezan RTG snimak, kako bi se moglo utvrditi što je sa zametkom trajnog zuba.