Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Paradentoza?


Autor Poruka

ALEXANDRA

05.08.2003. 15:17

Molim Vas da mi odgovorite na slijedeće...naime,moj stomatolog je primjetio da mi se zubno meso povlači prema gore i preporučio mi da uslikam cijelu vilicu.To sam i napravila i donijela mu je a on ju je pogledao sa kolegom koji je maksiofacijalni kirurg.Rekli su mi da mi se na gornjoj vilici od 2 lijevo do 4 desno povlači kost prema gore i da bi to što prije trebalo operirati tj da će mi nadograditi kost.
Kao prvo,plašim se te operacije,a kao drugo,nisu mi rekli koliko to ima efekta,odnosno koliko cu vremena dobiti tom operacijom dok ne dobijem paradentozu?Inace,rekli su mi da sam došla na vrijeme i da još nije kasno za tu operaciju.
Zubi su mi nepravilni,gornje jedinice izabačene,i imam loš zagriz.
Što mi je najpametnije da radim...uzgred,imam 30 godina.
Hvala puno

Doc. dr. sc. Dolores Biočina-Lukenda, dr. stom

17.09.2003. 14:47

Nepravilan zagriz odnosno ortodontske disfunkcije svakako mogu biti jedan od uzroka nastanku parodontnih bolesti. Zanemarivanje nepravilog položaja izniklih trajnih zubiju, u djetinstvu, doprinosi bolesti parodonta. Zbog nepravilnog položaja zubi u čeljusti nepravilan je odnos i raspored žvačnih sila koje oštečuju parodont, pojedini zubi su jače opterećeni, što može imati za posljedicu gubitak kosti.
Svakako bih Vam preporučila da posljtite specijalistu parodontologa koji će uz eventualni pregled i mišljenje ortodonta donjeti konačnu odluku o tijeku terapije koja je Vama zbilja neophodna.

snjezana

24.10.2003. 22:08

Molim vas!
Imam 34 godine, i imam početno paradentozu. izvršila sam kirotažu prošle godine bila sam na kontroli, što mi Vi preporučati da dalje poduzme? Postoji li kakva terapija, jer imam zdrave zube.
Hvala!

Doc. dr. sc. Dolores Biočina-Lukenda, dr. stom

14.11.2003. 09:18

Poštovani,
moj savjet je Vama da se svakako javite specijalisti parodontologu. Redovita parodontološka kontrola i obrada kod Vas je neophodna. Parodontolog će Vas uputiti u sve dodatne mjere koje ste Vi sami dužni napraviti za očuvanje Vašeg parodontnog stusa.

diana 45 god

23.03.2004. 20:19

imam lijepe zube,pazim na higijenu.Povlaci mi se zubno meso.Moram slikat celjust.Da li izmedju ostaloga postoji kakav prirodni lijek za usporavanje paradentoze.Hvala.Diana

Doc. dr. sc. Dolores Biočina-Lukenda, dr. stom

20.04.2004. 09:29

Poštovani,
iako su cvijetovi i listići žalfije, kadulje, kamilice, te njihova eterična ulja (mogu se nabaviti u našim ljekarnama) već od davna poznati kao prirodni lijekovi odnosno preparati koji smiruju upalne promjene zubnog mesa i drugih dijelova oralne sluznice , na žalost prirodnog lijeka za usporavanje patoloških promjena parodnta ne postoji. Najučinkovitije sredstvo koje može bar dijelom usporiti napredovanje ove bolesti je sustavno i temeljito održavnje oralne higijene.
Ukoliko doista imate problema sa parodontom, kao što je povlačenje zubnog mesa, savjetujem Vam da svakako posjetite specijalistu parodntologije koji će Vam dati prave smjernice i moguće provesti potrebnu terapiju.

marko

05.05.2004. 18:15

imam 21 god.i zanima me dali je paradentoza izljeciva, i simptomi te bolesti

Doc. dr. sc. Dolores Biočina-Lukenda, dr. stom

16.05.2004. 11:41

Na Vaše pitanje da li je paradentoza izlječiva teško je odgovoriti.
Spriječiti se može: 1. obaveznom higijenom usne šupljine (redovito pranje zubiju, masaža zubnog mesa, korištenje interdentalnog konca);
2. redovitim posjetama stomatologu koji će barem dva puta godišnje provesti temeljito skidanje tvrdih i mekih zubnih naslaga.
Zaustaviti napredovanje bolesti se može:
1. posjetom spec. parodontologije, koji će provesti temeljito skidanje supragingivnog i sugingivnog kamenca, uputiti Vas u pravilne tehnike četkanja zubiju i masiranja gingive i na taj način odstraniti lokalnu iritaciju gingive i parodonta.
2. provođenjem odgovarajue kirurške terapije od strane parodontologa ukoliko je došlo do povlačenja zubnog mesa.

Osnovni simptomi paradentoze su : bolovi u području gingive i zubiju uoće, bol može zahvatiti čitavu čeljust, krvarenje gingive na podražaj, gnojna sekrecija iz postoječih parodontnih džepova i na kraju klimavost zubiju.

miki 40

23.05.2004. 20:47

molm vas da mi na sledece date odgovor. prije dvije godine dobijo sam bolest zuba paradentoza.imao sam gnojenje desni krvarenje i sad su mise zubi poceli glimati i meso se povuklo. bio sam kod zubara i on mije predlozijo da sve zube izvadim jer moze doci do oboljevanja srca i drugi organa
puno vam hvala!

Nena

25.05.2004. 22:50

Autor: Nena
Datum:25.05.04.

Imam 35 godina. Povlače mi se desni,počeli su mi se klimati prednji zubi.Moj zubar kaže da treba očistit kamenac, nisam bila na slikanju.
Gdje se u Rijeci nalazi specijalist parodontologije? Hvala na pomoći

Doc. dr. sc. Dolores Biočina-Lukenda, dr. stom

28.06.2004. 11:51

Specijalisti za bolesti parodonta možete se javoto na Stomatološkom fakultetu u Rijeci, Zavod za parodontologiju.