Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim pomoc!


Autor Poruka

BlackOUT

05.06.2011. 21:01

Ovako je pocela prica. U 11 mjesecu sam isao na gastroskopiju i nalazi su mi bili u redu imao sam jedino povisenu zelucanu kiselnu. I piso sam kontrolor jedno vrijeme.
Nakon tih mjesec dana nakon Bozica jedno 2-3 dana jezik mi je bio crven i bolio je kao da sam ga spurio vrucom juhom dok jedem. I pojavili su mi se kao neki mali plikovi crvene boje. Doktor opce medicine je rekao da su to gljivice. I dao mi je 2 paketa rojazola. To sam pio. I te gljivice su se makele ali ostale su neke na straznjem dijelu jezika i pojavile su se bijele naslage na jeziku. Da bi opet 31.04.2011 moj brat dobio menigokoknu sepsu. I morali smo svi piti rifampicin. Nakon toga opet bolni jezik i crven ko paprika. I opet ti mali plikovi (gljivice) i sad bijele naslage na jeziku. Mozda nisam upotrebljavao rojazol dobro pa su mi jos ostala na straznjem dijelu jezika.. Ako mi mozete objasniti o cemu se kod mene zapravo radi. I zasto se toga tesko rijesiti i zbog cega sam dobio to? I dali se radi o gljivicama? Po ovim mojim simptomima?

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

05.07.2011. 14:55

Postovani,
moguce je da se radi(lo) o gljivičnoj infekciji (najcesce kandidijazi), pogotovo što su se promjene na jeziku i simptomi javili nakon upotrebe antibiotika. Dijagnoza kandidijaze postavlja se na temelju kliničke slike te se potvrđuje pozitivnim nalazom mikološkog brisa. Postoji više kliničkih oblika kandidijaze, što znači da u ustima nalazimo različite kliničke slike i različite promjene (od žućkasto bijelih naslaga koje se daju sastrugati do crvene atrofične sluznice) ovisno o obliku.
Svakako je potrebno da se idući put odmah po pojavi simptoma javite specijalisti oralne medicine (oralne patologije) koji će uzeti detaljnu anamnezu te na temelju nje, kliničkog pregleda i rezultata mikološkog brisa moći uspostaviti ispravnu dijagnozu i samim time propisati odgovarajuću terapiju.

Marta001

10.01.2012. 18:25

Postovani, na donjem dijelu jezika, blizu grla, su mi se pojavili kao plikovi, izrasline jednake boje kao i jezik. Ne smetaju mozda na jaci stisak malo malo zabole. Uz to desni krajnik mi je malo natecen. Trenutno nisam u mogucnosti otici kod ljecnika jer nisam u svom gradu. Zanima me sto bi to moglo biti ida li moze bit opasno. Unaprijed hvala.

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

27.04.2012. 15:50

Poštovana,
moguće da se radi o hiperplaziji (uvećanju) lingvalne tonzile, nakupine limfnog tkiva koja se normalno nalazi na stražnjoj trećini jezika.
Najbolje je napraviti pregled kod spec.oralnog patologa, a ukoliko imate problem i s tonzilama i ždrijelom, pregled savjetujem i kod specijalista otorinolaringologije.
Srdačan pozdrav.

bbc

28.05.2012. 18:45

Poštovani,

Molim Vas za pomoć jer nigdje nemogu dobiti neki odgovor koji bi mi pojasnio što i kako dalje napraviti.

Naime imam paradontozu,bar mi je tako stomatolog rekao, povlači mi se zubno meso prema gore i ponekad nastupi i krvarenje, međutim ne često. Nemam nikakvih bolova u zubima, ne pomiču mi se, izrazito su mi ravni i bijeli jer ih stvarno održavam da mi je čak i sam stomatolog rekao da dugo nije vidio tako čvrste i bijele zube kao moje i rekao pošto nemam bolova i ne klimaju mi se i takvo krvarenje je povremeno samo da nema potrebe za nekim rigoroznijim lječenjem već mi dao zubnu pastu Parodontax(zelene boje) i rekao da ćemo time to riješiti...Upotrebljavam ga 2 puta dnevno(ujutro i navečer), koristim meku četkicu, Međutim sada je već prošlo 2 tjedna,a ja ne primjećujem nikakav pomak zato Vas i molim za savjet, dali dobro primjenjujem pastu, jer u svezi upotrebe nitko mi nije rekao ništa pa je primjenjujem na navedeni način kao i svaku drugu zubnu pastu do sada. Dali bi trebala još nešto možda poduzeti ili koristiti u svezi toga ili da jednostavno budem strpljiva i da očekujem da će se možda nešto pamaknuti na bolje s vremenom?

Unaprijed hvala na Vašem odgovoru i srdačno Vas pozdravljam!

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

09.01.2013. 11:55

Poštovana,
niste napisali koliko godina imate, ali po svemu pretpostavljam da ste mlađe životne dobi. Iz tog razloga, kao i zbog čvrstih, bijelih zubi koje navodite, teško mi je povezati da se uistinu radi o parodontozi. Povlačenje zubnog mesa koje spominjete kod Vas su vjerojatno recesije gingive- dakle, povlači se zubno meso, ogoljava korijen zuba, ali bez upalnih promjena pridružujućeg tkiva koje je karakteristično za gingivitis i parodontitis. Ako je u pitanju to, trebali bi dobiti upute u način četkanja jer su recesije kod mlađih osoba najčešće uzrokovane nepravilnim (grubih horizontalnim) četkanjem ili nepravilnim smještajem zuba te ortodontskim intervencijama. Mnogo je važnije da održavate redovitu higijenu i da pravilnom tehnikom četkate nego sama pasta koju koristite. Ona sama po sebi ne može napraviti čudo, ma koliko Vi čekali. Recesije se nažalost ne mogu vratiti (osim nekakvim kirurškim tehnikama i zahvatima), ali možete spriječiti njihovo napredovanje i nastanak novih.
Možete posjetiti spec. parodontologa da kliničkim pregledom uvidi o čemu se kod Vas doista radi i napravi adekvatnu terapiju.