Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Paradentoza


Autor Poruka

Miljenko

16.03.2004. 19:40

Neznam dali sam predhodnu poruku poslao na pravu adresu,pa šaljem ovu istog sadržaja.Prije godinu dana pojavila se lagana bol u korijenu jednog zuba,dijagnosticirana od liječnika ka paradentoza.Ubrzo se bol i klimavost proširila an još tri zuba.Liječnička prognoza je da nema spasa,pa Vas molim da mi kažete dali je svaki trud uzaludan ili se može paradentoza usporiti ili čak zaustaviti.Skoro godinu dana koristim preparat u vidu kapi na bazi propolisa Slovenskog porijekla,ublažava upale i boli,ali ne donosi trajni napredak.Stanujem u Zaprešiću i molim Vas da me uputite na bilo koju adresu u kojoj bi mogao postići neki pozitivan rezultat.


Hvala

Doc.dr.sc. Dolores Biočina-Lukenda

17.03.2004. 11:08

Nije obaveza da se od svake "klimavosti" zuba mora odustati i čekati sam gubitak zubi te izradu protetskih nadomjestaka.
Nekoliko je ključnih čimbenika koji određuju dalju prognozu postavljene dijagnoze parodontne bolesti. Moraju se sagledati sve postojeće činjenice i odlučiti o slijedu terapije. To u prvom reu uključuje klinički pregled i procjenu stanja, te nakon toga slikanje obiju čeljusti tj. potrebno je napraviti ortopan. Tek na kraju kliničkih i rtg dijagnostičkih potupaka može se napraviti procjena stanja parodonta. Vrlo često se događa da je klinički nalaz loš, ali se uvidom u nalaz na ortopanu i procjenom resorpcije kosti u kojoj se zub nalazi može reći konačni stav. Bolja je prognoza ukoliko je u odnosu na loš klinički status nalaz na ortopanu bolji.
Danas se u suvremenoj parodontologiji primjenjiju brojni terapijski postupci kojima se može usporiti pa čak i zaustaviti napredovanje parodontne bolesti.
Lokalna primjena preparata propolisa ne može štetiti ali svakako nije i konačno reješenje.
Svakako Vam savjetujem pregled kod spec. parodontologa koji će procijeniti stanje parodonta kod Vas i preporućiti odgovarajuću terapijuili pak sve možete obaviti na Kliničkom zavodu za parodontologiju, Klinika za Stomatologiju KBC Zagreb u Gundućićevoj 5.

miljenko

18.03.2004. 20:25

Hvala najljepša na trudu i odgovoru