Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Peckanje jezika


Autor Poruka

Zeljka

28.04.2005. 16:46

Pozdrav! U zadnje vrijeme javlja mi se problem sa peckanjem jezika. Vršni dio jezika crvene je boje i odsjecen bijelom linijom od ostatka jezika koji je normalne blagoruzicaste boje. Ujutro se znaju pojaviti okrugle mrlje sa bijelim rubom na vrsnom dijelu jezika, koje tokom dana nestaju. Taj vrsni dio jezika pecka me bas kao da sam se opekla sa vrucom juhom. Takodjer se na desnoj strani jezika pojavila mala bezbolna izraslina.
Citala sam da se kod slicnih simptoma radi o benignom migrirajućem glositisu. Sto je to i kako se ljeci? Dal se u mom slucaju radi o gljivicama?

Hvala

Doc. dr. sc. Dolores Biočina-Lukenda

16.05.2005. 13:17

Poštovani,
problem peckanja jezika, koji navodite, posljedica je odljuštenog dijela površine jezika. Taj dio jezika je osjetljiviji na podražaj. Uzrok tomu (glossitis apicalis) najčešće je mehaničke prirode (nesvjesno guranje jezika na oštre bridove prednjih zubiju). Nekad je dovoljno ispolirati oštre rubove zubiju da se navedene promjene povuku. Uzrok može biti i lokalna iritacija pušenjem ili konzumacija vručih napitaka, te ih je kao takve potrebno izbjegavati.
Također i bolesti gastrointestinalnog trakta se mogu očitovati ovakvim promjenama na jeziku. Usta pa tako i jezik početni su dio probavnog trakta. Postojanje uobičajenih simptoma bolesti želuca (bol, žarenje želuca, žgaravica) može izostati i jedan od prvih simptoma može biti pojava ljuštenja osjetljive sluznice jezika. U tom slučaju liječenjem osnovnog uzroka doći će izliječenje i samog jezika, uz primjenu potrebne lokalne terapije, koju će nakon pregleda ordinirati oralni patolog. A gljivice koje navodite mogu sekundarno uzrokovati upalu budući tako izmijenjena sluznica nema sposobnost obrane čak i u odnosu prema normalnoj oralnoj flori koja u tom slučaju postaje patogena i podržava nastalo oštrečenje sluznice.
O kojoj se izraslini na jeziku radi teško je reći bez detaljnog pregleda. Stoga Vam svakako savjetujem detaljan pregled specijaliste oralne patologije.

Zeljka

30.05.2005. 09:57

Zahvaljujem Vam na brzom odgovoru.
Stanje jezika mjenja se iz dana u dan. Par dana je sve u redu i polako jezik poprima svoju boju, te se iznenada vec sljedeci dan pojavi peckanje i ljušteje vrška jezika.
Jel moguće da je to ljuštenje povezano sa stresom. Također su moje prehrambene navike jako loše, ne jedem redovito i jedem jako malo.
Hvala

Doc. dr. sc. Dolores Biočina-Lukenda

07.06.2005. 18:33

Poznato je da stanje stresa može imati utjecaj na funkcioniranje pojedinih organskih sustava a osobito gastrointestinalnog uzrokujući pojavu bolesti. To uključuje i pojavu opisanih kliničkih simptoma koje navodite. Svakako loše prehrambene navike mogu dodatno pojačavati pojavu navedenog problema.

nena

20.07.2005. 14:31

Vec skoro pet mjeseci vezano sa stresnom situacijom i promjenom posla pojavilo mi se peckanje po jeziku.Brisom jezika ustanovljena je pojacanost kandide .Dobila sam terapiju Nistatinom, medjutim dok sam pila i grgljala nistatinom peckanje se povuce ali poslije skoro dva mjeseca kada sam prestala par dana peckanje se ponovo pojavlilo.Takodje jezik je konstatno bijel i sada se na desnoj strani pojavile sitne izrasline.Doktor mi je propisao tablete za zeludacv ali peckanje ne prestaje. Uz te simptome pojavljuje se osjecaj straha depresije i svako dodatno uznemirenje pojacava peckanje koje cak do vede dp svrbezi ociju i zareneje po vrhovima usiju. Unaprijed hvala

maja

18.12.2005. 21:17

poštovani,

već skoro dva tjedna osjećam žarenje jezika, kao da sam se opekla vrelom juhom, kada jezik prislonim uz nepce imam osjećaj da su mi pore na njemu jako velike. ne uočavam nikakve druge promjene. skoro svaki dan jedem domaću kuhanu hranu, jedino što sam u zadnje dvije godine dobila oko 9kg.

Molim Vas za odogovor!

Hvala!

Doc. dr. sc. Dolores Biočina-Lukenda

20.12.2005. 17:31

Poštovana Maja,
prema ovom kratkom opisu problema koji navodite pretpostavljam da se radi o upali jezika (glossitis superficialis). Uglavnom je uzrokovan lokalnim iritacijama (pušenje, vruča hrana, začini), a moguće je i posljedica anemije. Savjetujem da izbjegavate navedene lokalne iritanse te napravite krvnu sliku.

zeolinite

13.12.2012. 23:50

Postovani,molim za savjet
par dana me pecka vrh jezika i misleci da se radi o opektoini od vruce juhe pogledala sam na zrcalo i toada sam primjetila nesto na jeziku,bezbolno je pa sam u prvi mah pomislila da je neki ostatk hrane.No sokirala sam se i uplasila kad sam shvatila da je to"vezano"za jezik.Ne znam kako opisati,drzi se za jezik kao bradavica ali je skroz bijele boje,evo recimo kao malo zrno rize..ne znam dal je peckanje jezika povezano s tim,jer mislim da se radi o vrucoj tekucini,ali mozda se varam.nestrpljivo cekam vas odgovor jer sam uplasena,zahvaljujem unaprijed

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

09.01.2013. 12:25

Poštovana,
može uistinu biti mala bradavica. Može biti lezija kao posljedica mehaničke ili kakve druge iritacije. Svakako treba napraviti klinički pregled da se utvrdi o čemu se radi. Preporučam posjetiti spec. oralne medicine (oralne patologije).