Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


problem jezik...


Autor Poruka

ko.dragana

29.03.2010. 21:01

postovani,imam 32 godine i imam problem na lijevoj strani jezika pri korijenu u pitanju su neki plikovi,cvorici i bijele bubuljice .Imala sam sesticu bez plombe i sedmica gnojnu kesicu .Maksilofacijalni hirurg mi je rekao da rijesim taj problem medjutim nista nije bolje i poslije saniranja tog problema.Oralni hirurg je rekao ako ne prodje da se uzme uzorak i vidi o cemu se radi.Takodje smatra da nije nista opasno.Maksilofacijalni hirurg je rekao da ispiram tantum verde tekucina i zalfija ,ali se ne popravlja doduse nisam ni bila nesto disciplinovana.Zanima me dali je nesto opasno i kome bi se trebala obratiti .Srdacan poydrav.Ovaj problem ja imam vec dvije godine samo sam sada detaljno pregledala svoj jezik i hocu da pokusam ovaj problem rijesiti.

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

11.05.2011. 18:45

Postovana,
zaista je tesko bez klinickog pregleda reci o cemu se tocno radi kod Vas buduci da se promjene u vidu bijelih plikova i "cvorica" kakve opisujete mogu javljati u sklopu niza razlicitih stanja. Tako mozemo govoriti o oralnom lihenu, leukoplakiji, raznim drugim autoimunim poremecajima, zatim o gljivicnim, bakterijskim ili virusnim infekcijama, geografskom jeziku itd. Dakle, zaista je citav niz stanja koja se ocituju bijeoim promjenama na sluznici usne supljine te bi kod Vas trebalo napraviti klinicki pregled i odredene dijagnosticke testove, stoga se javite svakako specijalisti oralne medicine (patologije).