Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


problemi s umnjakom


Autor Poruka

arhedina

07.04.2010. 16:15

Poštovana,

Prije 4 godine počeo mi je izbijati umnjak u donjoj čeljusti na lijevoj strani, nisam imala velikih problema, tu i tamo bi osjetila svakih nekoliko mjeseci laganu bol koja bi brzo prošla, a s obzirom da sam izvadila dva trajna zuba u donjoj čeljusti stomatolog mi je rekao da ne bi trebalo biti problema s mjestom, ja sam na to zaboravila sve do prije 4 dana kada me je počelo boliti apsolutno sve od oka, uha, ostalih zuba i traje još, pijem tablete protiv bolova i čekam da izbije, prilično glupo, no imam strah od odlaska stomatologu jer sam svašta pročitala na internetu što se tiče iskustava s umnjacima...a druga je stvar, opet prilično glupo da si ne mogu sad priuštiti odlazak na vađenje...a sada opis...uglavnom, pod prstima osjetim da je zub "vani" bar ja mislim da je to zub, a prekriven je mesom koje sad imam osjećaj da lebdi i klimavo je na dodir, nije oteklo, ne krvari ali boli na dodir, osjetim bol i kada se dodirnem u jednoj točki na vratu..prije par dana vidjela sam mali dio zuba...ako se nastavi bol svakako ću otići stomatologu no volila bi čuti Vaše mišljenje s obzirom na opisano, i zanima me da li recimo mogu na neki način to sad zaliječiti bez da idem na vađenje bar još neko vrijeme dok se ne ohrabrim i pomno sve isplaniram...nekako imam osjećaj da nije upala tj. infekcija ali ukoliko on raste pretpostavljam da mi nema pomoći osim čekati da izraste, no u tom slučaju zanima me kako će ta gomila mesa sama nestati? prilično očajna i uplašena sad

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

11.05.2011. 18:45

Postovana,
mislim da je svakako najbolje rjesenje da se ohrabrite i posjetite stomatologa. Mozda je potrebno napraviti cirkumciziju, odnosno osloboditi malo zub od tog "zubnog mesa" koje ga je prekrilo kako navodite. Takva mjesta su idealna za nakupljanje ostataka hrane, a onda i plaka te za nastanak upale sto je svakako bolno. Potrebno je odrzavati dobru oralnu higijenu te uz pomoc zubne cetkice i konca ili svile temeljito cistiti navedeno podrucje. Uz mehanicko ciscenje mozete kombinirati neki od oralnih antiseptika za ispiranje usne supljine, sto bi trebalo olaksati situaciju, barem dok ne posjetite stomatologa.