Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


razbijeni zubi u nesreci


Autor Poruka

bezubica

07.03.2008. 14:30

Postovani,

Prije nekoliko dana pala sam s bicikla i razbila zube. situacija je takva da je jedna jedinica ( mislim da je to 21 ) slomljena na pola, a korijen joj je popucao na vise mjesta i vjerojatno ce je trebati izvaditi. druga jedinica je malo okrhnuta ali je rng pokazao da se pomaknula u korijenu i jako me boli na dodir. ona je i dalje normalne boje. muci me da li cu uspjeti spasiti tu drugu jedinicu u njienom izvornom stanju, tj ne bih zeljela da poplavi ili tako nesto. moze li se to izlijeciti bez vadjenja pulpe?

unaprijed zahvaljujem

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

25.04.2008. 19:00

Poštovani,
ukoliko je korjen zuba očuvan, tj. ukoliko nije prelomljen (frakturiran) velika je šansa da ćete uspjeti spasiti Vaš zub. Bez obzira na pomičnost (mobilnost) zuba, ako je on u kosti uz pomoć suvremenih pristupa liječenju u području parodontologije i ortodoncije velika je vjerojatnost da će se zub fiksirati i da u tom slučaju nećete ostati bez zuba. Budući zub nije promijenio boju (poplavio) znak je da nije došlo do krvarenja iz područja pulpe zuba. Ipak detaljan pregled je neophodan od procjene viteliteta zuba, RTG-a a o čemu će i ovisiti dalji terapijski postupak navedenog zuba.