Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


slina


Autor Poruka

Domagoj123

01.06.2012. 21:15

Poštovanje. Imam jedan problem koji me muči mjesecima. Naime, trpim od pretjeranog izlučivanja slina. Na početku je to bilo u cijelim ustima a sa vremenom, barem ja to tako subjektivno vidim osjećam kao da je jedan dio jezika iziritiran i da mi se samo tamo skuplja slina. Na tim mjestima također imam bijele naslage. Vadio sam krv, nalaz krv je uredan, bris također. Otišao sam kod drugog otorinolaringologa i on mi je napisao "glossitis superf." i kao terapiju napisao "sanirati zube". Ja sam naime zaista imao jako puno pokvarenih zubi, i to sada rješavam. Nemam nikakvih drugih simptoma, bolova ničega, pa bi moje pitanje glasilo: da li problem sa karijesom i zubima može neposredno ili posredno uticati na zaista jako povećano izlučivanje sline . Hvala

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

09.01.2013. 11:40

Poštovani,
povećana sklonost karijesu može biti povezan sa smanjenim lučenjem sline i suhoćom usta ili promijenjenim sastavom sline. To što vi subjektivno doživljavate da imate "viška" sline, ne mora uistinu značiti da je lučenje smanjeno. Ako je lučenje zaista povećano, to opet može imati čitav niz uzroka, a terapije je individualna i mora se provoditi pod nadzorom specijalsite. Svakako je potrebno napraviti određene testove (mjerenje količine sline, pH sline i sl.) stoga bi bilo najbolje da posjetite specijalistu oralne medicine (oralne patologije).