Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


upala desni


Autor Poruka

MARIA

21.11.2003. 20:10

POŠTOVANI,
MOLIM VAS ZA POMOĆ, VEĆ PRIJE PAR MJESECI MI JE ZUBNO MESO POČELO OTICATI, NEKE DANE VISE A NEKE MANJE, NO KONSTNANTNO UPALJENO. BILA SAM KOD SPECIJALISTA ZA PARADONTOLOŠKE BOLESTI KOJI NEZNA OD ČEGA MI JE ZUBNO MESO UPALJENO. REKLI SU MI DA NIJE POČETAK PARADENTOZE JER NISAM REAGIRALA NA NJIHOVU TERAPIJU. KRV MI JE UREDU, SLIKA DESNI TAKOĐER UREDU. BILA SAM I KOD SPECIALISTA GRLO,UHO,NOS KOJI TAKOĐER NE VIDI NEKE PROMJENE. UBRZO IDEM OBAVITI I ALERGOTEST.
MOLILA BIH VAS ZA POMOĆ,UNAPRIJED HVALA.
MARIA

Doc.dr.sc. Dolores Biočina-Lukenda

11.12.2003. 13:30

Poštovani, iako sa zakašnjenjem pokušt ću odgovoriti na Vaše postavljeno pitanje .
Na kraju iznesenih činjenica navodite da je vaše zubno meso uredu. To se tako ne možem reći, budući navodite upalu zubnog mesa.
Upala zubnog mesa odnosno gingive dijagnosticira se kao gingivitis koji može predhoditi daljem napredovanju bolesti i progredirati u upalu samog parodonta. Uzrok pojavi patološkog nalaz gingive može biti loklni (loša higijena, zubni kamenac, neadekvatni zubni ispuni, "loš" zagriz..) ili pak sistemski što može biti potaknuto nekom drugom sistemskom bolešću. Istio tako i sam status gingive može biti izmijenjen i vezano na Vašu dob koju ne navodite. Pod tim se podrazunjeva prije svega generativna dob žene i status ženskih hormona vezanih na sam menstrualni ciklus. Budući navodite faze poboljšanja i pogoršanja upale zubnog mesa moguće su patološke promjene gingive baš i uzrokovne hormonalnim disbalansom. To je tek kraći opis onoga što može biti u pozadini Vašeg problema.
Ukoliko u međuvremenu još niste riješili Vaš problem, možete se javiti ba Stomatološku kliniku KBC-a Zagreb, Stomatološki fakultet, radi detaljnjije obrade.

tea

04.04.2004. 19:53


POŠTOVANI,

Prije par mjeseci dobila sam crvene fleke po licu koje i danas ne prolaze.Pojave se pa nestanu i tako stalno,pojavljuju se u obliku točkica.Dermatolog je rekao da je to od upale zubnog mesa,tj. gingivitisa,bila sam kod zubara i on je potvrdio da imam gingivitis.Dali su fleke od toga ili nisu neznam ali zanima kako se gingivitis liječi.Perem zube sa zubnom pastom baš za to,ispirem usta sa kaduljom i pijem čaj od koprive jer sam čula da je i to dobro za desni,ali zasad mislim da ne postižem neke rezultate.Možete mi vi pomoć po pitanju toga?

Unaprijed zahvaljujem

Dr.sc.dr. Dolores Biočina-Lukenda

20.04.2004. 09:40

Poštovani,
najvažnije u prevenciji i liječenju upale zubnog mesa-gingive (gingivitis) je pravilno i redovito održavnje oralne higijene.
Unatoč tome osim lokalnih uzročnika koji mogu pogodovati nastanku gingivitisa (loša higijena, pušenje...) postoje i neki drugi odnosno sistemski činitelji koji mogu biti njegovim uzrokom. Prije svega to su promjene u hormonalnom statusu - fiziološki (pubertet, menstrualni ciklus, trudnoća) i patološki (neke bolesti metabolizma odnosno hormonalni poremećaji, primjena nekih lijekova te pojedine krvne bolesti).
Koji je uzrok pojavi perzistirajućeg gingivitisa kod Vas (unatoč redovitom održavanju oralne higijene) teško je reći na temelju iznesenih podataka. Svakako savjetujem pregled kod specijaliste- parodontologa koji će izvršiti pregled i ordinirati odgovarajuću terapiju odnosno uputiti Vas na daljnju obradu da bi se otkrio uzrok gingivitisa kod Vas.

Silvija

21.06.2004. 19:06

Poštovani!

Molim vas za pomoć. Prije nekoliko tjedana počela sam osjećati bol zuba kutnjaka i okolnog zubnog mesa. Moj stomatolog je konstatirao da mi raste zub umnjak (pošto je mjesto na kojem bi trebao izrasti nabubreno i otečeno), te da mi on nemože pomoći. Gutala sam Voltarene nekoliko dana i bol je nestala. Prije par dana ponovo me počeo boljeti zub. Ovaj put prednji zub i cijela gornja lijeva strana zubnog mesa uključujući i predio na kojem bi trebao izrasti umnjak. Zubno meso je otečeno pa čak i lijeva strana usne. Bol se širi do početka nosa i sljepoočnice. Stomatolog je rekao da je to upala zubnog mesa pošto su svi zubi sanirani i preporučio postu Arthodont i ispiranje ustiju čajem kadulje. Ja sam na svoju odgovornost počela uzimati kapsule Klimicin 3oo mg i bol se sitnicu smanjila. Što da radim? Molim vas pomozite! Da li je moguće da sve te probleme izaziva zub umnjak koji nikako da izađe ili moj stomatolog nezna o čemu govori?
S poštovanjem,
Silvija

Doc.dr.sc. Dolores Biočina Lukenda

16.08.2004. 12:17

Poštovani,
Otežano nicanje umnjaka može uzrokovati navedene smetnje. U tom slučaju potrebno je obaviti pregled kod specijaliste oralnog kirurga. Prema indikaciji napravi se operacija istog zuba (alveotomija).
To je jedini način na koji će te riješiti problem sa zubom koji otežano niće ili nemože izrasti i na taj način vrši pritisak i kompresiju na ostale zube u zubnom nizu.