Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


upala sluznice s oštečenjem tkiva_afte


Autor Poruka

miran

07.09.2002. 19:55

Poštovani,
Dosta često imam bolnu upalu sluznice usta s oštečenjima tkiva-ranice.Isto tako imam često bjele naslage na jeziku.
Ranice se pojavljuju na jeziku,ispod zubi,kanal izmežu zubi i desni,desni, unutanjoj strani usne.

Uzimam multivitamine i dodatno vitamin c1000,ispiram xeksoralom i drugim sličnim preparatima ali dosta često se pojavljuju,sada ih imam trenutačno pet.

Ponekad mi se pojave i mjehuriči ispod jeika(donja vilica)

Dali su afte posljedica:virusa,stresa,gljivica,nečistoče.

Postoji li koji lijek za afte???????????????

Pozdrav iz Zadra
Miran

Dr.sc. Suzana Brozović

01.10.2002. 22:36

Ukoliko se doista radi o aftama onda je terapija simptomatska. Znači da se mogu lokalno primjenjivati kortikosteroidi,a mogu i sustavno. Postoje i drugi lijekovi, ovisno o tipu afta i kliničkoj slici bolesti.
Afte su čini se virusne etiologije, no može se reći da su posljedica virusne infekcije. Vrlo često se u podlozi bolesti nalazi sustavni poremećaj. Ponekad se može naći predisponirajući čimbenik te mogu biti izazvane stresom ili se učestalo nalaze u obitelji tj. genetske su etiologije. Kod afta nema mjehurića te nisam sigurna o čemu se radi.

nina21

09.05.2011. 14:05

Poštovana doktorice,

Ima par dana da mi izbijaju afte..ima ih s unutarnje strane usnice, uz korijen zubiju, al najvise me bole ispod jezika (uz sam kraj jezika). Imam ih oko 15, jucer sam pocela mazat propolisom. Prije mijesec dana sam imala upalu gnjojnjih angina. Ove ispod jezika me bole kao i bol kod angina sad( Ako mi mozete rec razlog i savjet!
Unaprijed hvala

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

10.05.2011. 16:55

Postovana,

afte su autoimuni poremecaj i iako se ne zna uzrok, postoje brojni predisponirajuci cimbenici. Propolis svakako prestanite koristit jer nije terapija za afte.
Kod Vas bi trebalo uzeti detaljnu povijest bolesti i napraviti odredene pretrage,narocito ako bi se epizode s toliko afti ponavljale, kako bi se pokusao otkriti predisponirajuci
cimbenik. svakako posjetite spec.oralne medicine koji ce Vam propisati odgovarajucu terapiju jer ona postoji.