Ortodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 222 | Broj poruka: 514

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

Ortodontska ordinacija dr. Aleksandar Gulin
Zagreb, Republike Austrije 35


mobilni aparatić


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

afilipov

02.09.2009. 11:20

Poštovani,

lijepo vas molim za savjet. Imam curicu 7 godina. Ima četiri trajna zuba, jedinice su malo raširene pa jedna nova dvojkica malo teže ide van jer je uski prostor. Ja sam samoinicijativno otišla kod ortodonta iako mi je zubarica rekla da ima vremena i da će se to pomaknuti. Ortodont je pak rekao da je situacija hitna i da bi trebalo odmah početi s mobilnim aparatom. S obzirom da se na aparatić čeka 3 godine jedina opcija je da ga platimo, što baš nije mala svota. Zanima me mislite li da je stvarno neophodno početi s terapijom već sada ili se može pričekati, je li dokazano da terapija u što ranijoj dobi ima večeg učinka na kasniji rast zubi? Pitam vas zato što do sada nisam oko sebe čula da su djeca počela nositi mobilne aparatiće prije 9 ili 10 godine. Poprilično sam zbunjena pa vas molim za savjet?

Lijepi pozdrav,

Anita

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

15.09.2009. 01:40

U dobi od 7 godina, bitnije od ravnog položaja prednjih zuba svakako je situacija vezana uz eventualni križni zagriz u bočnim segmentima ili obrnuti zagriz u prednjem dijelu čeljusti te prerani gubitak takozvane zone odupiranja koju čine zdravi mliječni zubi bočnog segmenta (očnjak i 2 kutnjaka). Kako mi niste naveli u kojem su stanju bočni zubi i u kojim odnosima u ovom slučaju ne mogu procijeniti da li je potrebno nositi aparatić odmah ili možete pričekati. Naglasio bih da u početku izmjene mliječnih zubi vrlo često susrećemo i fenomen u literaturi opisan kao "ugly duckling" koji se upravo manifestira takovim nepravilnim postavom prednjih trajnih zubi i vrlo često se sam ispravi ukoliko ima dovoljno prostora u čeljusti. Savjetujem da dođete na besplatni informativni pregled kod nas u Ortoimplant. Najavite se za isti, na naš telefon 01 3703498, da bi procijenili stvarno stanje zubala.