Ortodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 222 | Broj poruka: 514

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

Ortodontska ordinacija dr. Aleksandar Gulin
Zagreb, Republike Austrije 35


paradentoza i fiksni aparatić


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

korana

30.01.2011. 14:25

Godinama sam zube popravljala kod potpuno nezainteresiranih zubara koji su na moj problem kronične upale i povlačenja zubnog mesa savjetovali ispiranje usta slanom vodom, čajem od kadulje i govorili mi da se ništa više ne može napraviti. Imam i krivi zagriz, a kao dijete sam počela ispravljati zube, ali sam u ratu ostala bez aparatića, a ortodont mi je nakon rata, sa 17 godina rekao kako sam prestara za mobilni apratić nego mi treba fiksni, za što tada moji roditelji nijesu imali novaca, sve je ostalo čekati bolje dane.Ja sam i dalje svake godine imala jaku upalu zubnog mesa koju bih čajem i tečnošću za dezinficiranje ustiju smirila i tako je to išlo.
(Zube oduvijek perem tri puta dnevno, ali ne mogu reći da sam pravilno četkala.)
sad imam 32 godine i muž je u zadnjih par mjeseci primjetio da imam zadah iz ustiju, ne stalno ali često, desni me nijesu jako boljele ali su krvarile na što sam ja već navikla,i neki dan je došlo do erozije zuba pri korjenu tamo gdje se meso povuklo.
Pošto sad relativno dobro živim i mogla bih si priuštiti sve što bi trebalo da saniram stanje u ustima pošla sam u potragu za nekim ko bi mi pomogao.
Moja paradentologinja, jedina u kraju, mi je rekla da je paradentoza uznapredovala, dva zuba su ostala bez kosti/korijena, nijesam sigurna što je pravilno reći, ali nema im pomoći, rekla mi je također nešo meni jako čudno, da za operacije navlačenja desniju niti metode stvaranja nove kosti, ili transplantacije kosti i vezivnog tkivA nije NIKAD ČULA, i da mi je to neko pogrešno rekao ili sam ja pogrešno čula, ja nijesam stomatolog, ja sam joj pričala o operacijama koje svako zainteresiran može pronaći na internet tražilicama.
Rekla mi je da će mi ona usporoti paradentozu čišćenjem kamenca, ali da je to otprilike to, popravit će mi eventualne karijese i zube koji su erodirali ali ona ne zna za nikave rezanje desniju pa kiretaže, niti bilo kakve operacije u tretiranju paradentoze.Također mi je savjetovala ispraviti zagriz, što bi bilo realno da kod mene u stime nije slijedeće stanje:

Dvije petice su mi izvađene kao djevojčici da bih širila zube na savjet ortodonta, jedna šestica je zbog paradentoze ostala bez korijena i odlomila se, i jedna jedinica koja nije imala živac je otpala na što mi je tadašnji zubar bukvalno ugurao šaraf u korijen i izgradio kompozitni zub, plus ona dva propala zuba za koje mi je ona rekla.
Pitala sam ju hoće li moji krhki zubi, kojih pola fali, a pola boluju od paradentoze izdržati aparatić i pomicanje, ona je rekla da ne zna, ali to mi je jedina nada.Na moje pitanje mogu li navlakama od porculana i mostićima dovoljno ispraviti zagriz da ne bi utjecalo na pogoršanje paradentoze rekla je da niko na ovako kriv zagriz ne bi znao napraviti most i navlake. (Sutra idem kod ortodontice koja mi je kad sam joj otišla zakazati se rekla da je kod mene upitanju samo blaga anomalija, ali da će vidjeti sve pri pregledu i kad snimim zube)
Zbog svega uopće nemam povjerenje u moju paradentologinju i tražit ću drugu osobu da s njom surađujem. Moje pitanje vama jeste je li moguće blagu anomaliju ispraviti navlakama i mostićem, i tako izbjeći dodatnu traumu na desni, jer koliko se sjećam, privih nekoliko dana nošenja aparatića upravo su me desni jako boljele??!!!
Ako nije, što će se desiti sa ova tri zuba koji su mrtvi kad stavim na njih fiksi aparat, kako ce se micati kad nemaju korijen, neće li samo otpasti, i što će biti s desnima u godinu dana nošenja aparatića?
Što vi kažete na to da ne postoje operacije navlačenja desniju i regeneracije kostiju, postoje li, ili ne postoje?
Hvala ako ste pročitao sve do kraja i na eventualnim savjetima!

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

29.03.2011. 08:50

Poštovana
kao prvo isprika jer neko vrijeme nisam radio na odgovorima na forumuhappy pa ste možda već do sad uspijeli uspostaviti bolju suradnju s nekim novim parodontologom jer naravno da postoje zahvati o kojima ste čitali na internetu i naravno da postoje "živi" ljudi i u Hrvatskoj koji to stvarno i rade...
Ispravljanje manjih anomalija moguće je i protetikom samo o tome odllučuje operater nakon pregleda a ne neko ko još nikad nije ni vidio slučaj happy
ortodoncija je ta koja će pripomoći ukoliko imate sreće da Vaš ortodont surađuje s parodontologom oštećenja zubnog mesa kao i zubi nisu uopće u pitanjuhappy
Srdačan pozdrav