Ortodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 222 | Broj poruka: 514

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

Ortodontska ordinacija dr. Aleksandar Gulin
Zagreb, Republike Austrije 35


Problem: Aparatić sad ili ublaga...


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

isvabek

16.09.2006. 23:45

Poštovani,
Nosio sam mobilni aparat od svoje desete godine pa sve do svoje devetneste godine. Izvadio sam dvije osmice dolje i četvorku gore desno. Cijela priča završila je tako da su zubi posloženi u ˇzadovoljavajući položajˇ, kao bolje se nemože. Moj mi je stomatolog na pregledima govorio da položaj mojih zubiju dolje ima samo estetsko značenje, a da je funkcija u redu. Sada imam 24 godine i pojavljuje se problem vraćanja zubiju (donja čeljost, prednji dio) i funkcije donje čeljosti. Sve češće imam osjećaj ko da mi donja čeljost nije na mjestu, ko da je pomaknuta prema dolje i napred. Tri dana imao sam takav vrlo intezivan osječaj. Stomatoog mi je rekao da se zagriz mijenja,te da su moji zubi ostali u kompresiji, da pazim na.. i da dođem dok će me pomaci ćeljosti boljeti te da ću onda dobiti neku ublagu za po noći. Meni se ne čeka ublaga, smatram da će se moje stanje sa godinama pogoršavati. Da li aparat može u potpunosti otkloniti buduće probleme sa čeljosti, a ne da čekam da se zglob uništi i da nosim ublage godinama. Molim Vas objasnite mi funkciju ublage, zašto da ju čekam , period nošenja ublage(cijeli život?).Što je sa zglobom, šteta je trajna i nepovratna?? Ublaga rješava problem zgloba, a zubi?? Hvala Vam

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

20.09.2006. 09:45

Problem rotacija i "gužve" u donjem frontalnom segmentu svakako je najčešći oblik slike kompresije (nedostatka prostora) u donjoj čeljusti.ista se može manifestirati u mnogo različitih formi od blage do jake. Udlaga neće riješiti problem kompresije u donjoj čeljusti već će samo relaksirati zglob i mišiće koji su odgovorni za položaj donje čeljusti u prostoru i zagrizu. Na pitanje da li aparat u cijelosti otklanja probleme odgovor je svakako "ne". Aparatić za zube - fiksni ortodontski - stvara bolje preduvjete da se zubi susreću prirodnije i da nestane uzrok promjena u zglobu koje su uzrokovane zubima ali sve ostalo što utječe na položaj donje čeljusti i zgloba poput: dnevne razine stresa, noćne nepodesne navike škripanja zubima, jakog stiskanja mišića za vrijeme neke koncentrirane radnje i slično može se rasteretiti (olakšati) udlagom. Udlaga je pomoćno sredstvo u smanjenju ili isključivanju nepodesnih navika ali ih ovisno o uzroku ili otklanja (poništava njihov efekt) ili samo smanjuje. Nošenje udlage isto tako ovisi i o vrsti kao i o zadatku kojeg udlaga obavlja stoga bi preporučio da dođete na pregled u našu ordinaciju gdje se udlage izrađuju po strogim funkcijskim kriterijima.