Ortodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 222 | Broj poruka: 514

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

Ortodontska ordinacija dr. Aleksandar Gulin
Zagreb, Republike Austrije 35


Retainer


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

matea2

31.08.2011. 01:55

Postovani doktore,

nosila sam fiksni aparatic na obe celjusti 2 godine i sad vec skoro 2 godine nosim retainere. Moj ortodont se ne izjasnjava nista kad bih se mogla i njega "rijesiti". Mozete li mi ukratko objasniti o cemu ovisi koliko ce se vremena nositi retainer?

Unaprijed Vam zahvaljujem,
Matea

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

11.09.2011. 21:45

Retainer je naprava koja služi zadržavanju i očuvanju postignutih rezultata ortodontske terapije. Vrijeme nošenja retainera je uvelike ovisno i o postignutom rezultatu te početnom stanju. Prema gore navedenim elementima određuje se i vrijeme nošenja retainera. U početku ga nosimo često, a kako se odmiče vrijeme skidanja bravica tako ga sve manje i manje nosimo do trenutka kad ga nosimo jednom tjedno. Tada ima zadatak samo provjere stanja i eventualne male korekcije. Naime zubi se miču stalno i oni su "živi" kao i ostatak našeg tijela pa stoga trebaju stalni mali podsjetnik o postignutom rezultatu. Preporuka je da se retainer nosi što duže jer se tako osigurava maksimalni učinak u održavanju postignutog rezultata. Predlažem da se s Vašim ortodontom dogovorite o ritmu nošenja i eventualnom trenutku prestanka iako je zlatni savjet: "Nosite retainer jednom tjedno i nakon "službenog" prestanka nošenja."
Srdačan pozdrav i uživajte u plodovima ortodontske terapije...

matea2

27.08.2015. 23:10

Postovani doktore,

imala bih za Vas opet pitanje u vezi retainera happy. Ja i danas nosim plasticni retainer svaku trecu vecer i sve je u redu. Naime, ja bih pokusala koristiti trakice za izbjeljivanje zubi. Na pakiranju pise da, ako nosimo bilo fiksni ili plasticni retainer, moramo se posavjetovati s ortodontom prije koristenja. Koje je Vase misljenje o tome?

Hvala Vam unaprijed,
Matea