Ortodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 222 | Broj poruka: 514

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

Ortodontska ordinacija dr. Aleksandar Gulin
Zagreb, Republike Austrije 35


trauma zuba i ortodontski aparat


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ana

26.01.2006. 08:08

Moje dijete je prije dvije godine slomilo prednji zub.Sada ima deset godina i pregledom je utvrđeno da su mu oba prednja zuba jako lošeg vitaliteta što je posljedica toga pada.Na razbijenom zubu ima nadogradnju.Liječnica mi savjetuje (uz stalno praćenje stanja zuba) ,i nošenje mobilnog ortodontskog aparata ,radi ispravljanja jako izraženog lošeg zagriza što dodatno traumatizira prednje zube.Sada je počeo nositi mobilni aparatić.Molim vas da mi odgovorite hoće li nošenje aparatića pojačati propadanje tih zuba budući da se dijete tuži da osim boli u svim zubima (što je u početnoj fazi normalno) osjeća bol naročito u ta dva prednja zuba.Najljepše se zahvaljujem na odgovoru

dr. Aleksandar Gulin

26.01.2006. 23:09

Postovana gospodjo Ana,

Dvije godine stara trauma svakako moze dati razlicite reakcijske odgovore na ortodontsku terapiju, ali i bez upotrebe ortodontskih sila moguce je osjecati razlicite informacije iz traumatiziranog podrucja. Treba pokusati dobiti jasnu sliku od djeteta i onda stvar razrjesiti. Iz Vaseg upita redovno pracenje vitaliteta i jako los vitalitet ne daju mi dovoljnu informaciju kako o vrsti primjenjene sile i samog polozaja zuba, a tako, i odgovora na primjenu ortodontske sile, kao reakcije zuba na primjenjene sile.
Fizioloski gledano, upravo slabije reaktivan zub imati ce vise problema u odgovoru na uobicajene ortodontske sile i pomake, jer je sustav opskrbe krvlju zuba samom traumom i nakon traume zacijelio ali vjerojatno nije kompletno zdrav.
Psiholoski, dijete moze imati i dodatno pojacan fokus na zube koji su pogodjeni traumom jer ih sad refleksno vise pazi, pa je moguce i da reaktivno osjeca tu regiju jace.
I na kraju, biomehanicki gledano, kao sto sam naveo prije mogucnost je isto tako i da stvarno objektivno osjeca te zube jace ali ne samo jer su traumatizirani nego zato sto ih pritisce veca sila.
Iskljucite psiholoski faktor jednostavnim razgovorom ili pracenjem djeteta po pitanju odnosa prema traumatiziranim zubima, jer u slucaju lose kooperativnosti djeca rado prebace fokus na problem u kojem osjeca empatiju roditelja. Nositi mobilni aparatic za dijete prvenstveno znaci prihvatiti isti, s jasnim ciljem ispravljanja zuba, odakle onda dolazi snaga za redovno nosenje kako ga je ortodont naputio.
Kad ste sigurni da nije samo subjektivno nego objektivno pojacana osjetljivost onda ste spremni za promjene na aparaticu. Samo posredstvom svog ortodonta, nikako Vi samostalno, koji onda moze reducirati ili preusmjeriti sile aparatica u vise ugodne ali jos uvijek djelotvorne za pojedine zube koji su jace osjetljivi.
Da li aparatic moze ostetiti dodatno zube, ovisi o puno faktora koje ovdje ne mogu sve sagledati. Sa sigurnoscu mogu tvrditi da pravilno konstruirani aparatici su prvenstvano konstruirani kako bi usmjeravali rast a ne dodatno opteretili zube.
Nadam se da sam Vam pomogao u razumijevanju problematike.
Srdacan pozdrav

valmira

19.04.2006. 21:22

Sem na internetu iskala kje kaksno stomatolosko kliniko...iscem odgovor na eno vprasanje.In sem naletela na vaso spletno stran...in bi vas rada neki vprasala.In sicer pri 19. letih sem dobila fiksni aparat,imela sem dvojko na desni strani malo znotraj in podocnike malo navzven,nato mi je ortodontkinja izpulila dvojko in obljubila,da bom imela lepe ravne zobe.Po treh letih nosenja aparata rezulat je krivi zobje,sredinska crta se mi je premaknila za en zob na desno stran.Mene me zanima,ce me je ortodontkinja pravilno zdravila..zakaj imam zdaj po strani zobe,kaj je blo potrebno naredit,da zdej ne bil tak rezultat?Se vam opravicujem,ker pisem v slovenscini zal ne znam pisat v hrvascini.Ze vnaprej hvala za vas odgovor!