Stomatološka protetika


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 89 | Broj poruka: 278

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Cirkonij ili emax, poveznica ili zasebne krunice?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nadika

29.10.2008. 18:50

Poštovani doktore,
Imam 46g.Nakon dosta vremena, odlučila sam urediti svoje zube. Trebalo mi je vremena da se odlučim kojeg stomatologa odabrati.
Nakon posjeta i odabira stomatologa kojeg sam odabrala temeljem internet istraživanja, sada sam u nedoumici o ispravnom odabiru.
Naime, na lijevoj dvojci sam imala apikotomiju 2 puta, gdje mi je prije 1.5g ugrađena i umjetna kost, zub je imao metalnu krunicu povezanu sa trojkom. jedinica je bila liječena, duže vremena otvorena iako napunjenog kanala i osjetljiva, tj. lagano bolna 1g. metalna krunica, povezana bila je i na desnoj jedinici i dvojci. zatim most na desnoj četvorci i petici, gdje je nedostajao zub četvorka. sve te navlake i most, staro 23g.8 (To sve rađeno kod stomatologa od kojeg sam odustala)
Nakon pregleda. ponuđen mi je plan rada. Kako sam odlučila zube urediti i estetski, dr. mi je predložila skidanje starih radova i bezmetalnu protetiku od L3-D5, dakle 8 zuba. S time da je na gornjoj čeljusti L1, L2 i D1, ugradila neki štift (3x 750kn). Zub L1 i L2- povezani, L1- sam za sebe, D1- sam za sebe, D3 - D5 most povezano. Prvotno mi je dr. predložila Cirkon krunice, a onda zbog navodno boljeg estetskog efekta emax. bila sam na određivanju boje kod tehničara koji mi je odredio boju A3. Ono što mene muči je dali je emax estetski stvarno liješi zbog navodnog loma svijetlosti od cirkonija, te koji je materijal zapravo čvršći i bolji?, Čitala sam o Cirkoniju ali ne i o emaxu, pa nisam sigurna što bi zaista bilo bolje i dali ima kakovih toksičnih nuspojava?
Cijena po krunici iznosi 3000kn, što nije zanemariv iznos, bez obzira dali je to emax ili cirkon što me malo čudi, s obzirom da mi je tehničar rekao da je cirkonij skuplji i čvršći.
Zatim me zanima, dali je to korektna cijena u odnosu na vrijednost materijala? Također me zanima ova poveznica, koliko je to pravilno i dali sam možda mogla imati zasebno svaki zub sa krunicom, osim D3 i D4 mosta?
Gdje mogu dobiti drugo mišljenje prije nego potvrdim izradu protetike?
Također mi je sada upitna vrijednost stom. radova iako sam već 50% avansirala.
Npr. implatat Nobel Care u nekim ordinacijama ima cijenu 6500 (donji i gornji- bez navlake) dok kod mog stomatologa je to 8850kn. dali je to u redu i koji su to rasponi cijena? Ja ću trebati 3 kom u donjoj čeljusti.
Molim za stučni savjet!
Srdačan pozdrav!

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

29.10.2008. 22:55

Poštovana,
Postavili ste mnogo pitanja pa ću Vam pokušati odgovoriti na njih određenim redoslijedom.
Plan terapije teško je odrediti ili komentirati bez potpunih podataka, rtg i kliničkog pregleda pa ga i ne mogu ovdje s Vama prodiskutirati.
Što se tiće razlike između bezmetalnih keramika - u principu postoje tri osnovne vrste bezmetalnih keramika: staklom infiltrirana aluminij oksidna s dodatkom različitih oksida (primjere je Vita Inceram Alumina, Magnesia i Cirkonia), zatim lijevno tlačena staklokermika (primjer je e-max) te keramika temeljena na itrijem ojačanom crkonij oksidu YZrO. Smatra se da najbolja estetika (pod time smatramo prozirnost, translucentnost i sposobnost imitacije pravog zuba se postiže sa infilltriranim aluminijoksidnim staklokeramikama) no velik je nedostatak tih keramika mala čvrstoća. YZrO (ili cirkon) najjači je potpuno keramički materijal i gotovo je usporediv s čvrstoćom metalkeramike što je dovelo d njegove uporabe u stražnjoj regiji - ali mu je nedostatak neprozirnost što smanjuje mogućnosti potpune imitacije prednjih zubi. Lijevno tlačene keramike nalaze se negdje na pola puta - čvrstoća im je između ove dvije prije spomenute vrste, a jednako tako i prozirnost. Inače je već prilično dugo u uporabi i može se smatrati pouzdanom za restauracije u prednjoj regiji. Za koji se od keramičkih sustava odlučiti stvarno je pitanje koje ovisi od slučaja do slučaja i teško je dati definitivan odgovor na to - ponekad je presudnija čvrstoća, a ponekad možemo estetiku smatrati presudnijom. U vašem slučaju postoji niz faktora koje treba uzetu u obzir, npr ako su štiftovi koji su izrađeni kod Vas od metala onda je svakako bolji "cirkon" YZrO jer će maskirati taj metal, ako su zubi (čak i pobrušeni) lijepe prirodne boje onda je bolji e-max ili neka transparentnija keramika... Uglavnom izbor nije uvijek jednostavan... Zato preporučamo da se izrada takivh zahtjevnih radova prepusti specijalistima....
Što se cijena tiče tu Vam ne mogu pružiti zadovoljavajući odgovor, navedene cijene mogu biti i niže i više - probajte se informirati kod više stomatologa pa procijenite sami. Cijene ovise i o tehnici izrade, načinu izrade i stručnosti samog terapeuta. NobelBiocare tvrtka je koja je prva plasirala dentalne implantate - stoga su njeni implantati još uvijek brend i nešto skuplji od ostalih (ne nužno i bolji) tako da cijene koje ste naveli mogu biti realne - jer naravno postoji i čitav niz implantata od te tvrtke.
Što se tiče izbora između povezanih zubi i solo krunica - tu opet postoji čitav niz razloga za i protiv jednih i drugih - globalno gledano moje je mišljenje da solo krunice uvijek izgledaju ljepše i omogućuju bolju higijenu, no u nekim slučajevima jednostavno je sigurnije i oportunije izraditi most.
Više informacija možete potražiti i na stranicama tvrtke s kojom surađujem www.gnathos.hr.

Nadam se da sam odgovorio bar na neka vaša pitanja, za potpuniji odgovor ipak je potreban pregled!
Srdačan pozdrav

legata

25.09.2010. 14:36

Nakon dužeg vremena uspjela sam skupiti nešto novca i konačno idem stavljati krunice na jedinice i dvojke gore i dolje, znači osam krunica. Sa zubaricom sam pričala o metal-keramičkim krunicama, 1100 kn po zubu. Pitala sam je za onaj crni rub što se kod nekih vidi iznad krunice i tamno zubno meso, i rekla je da se to meni ne bi trebalo dogoditi po tome kako ona vidi stanje u ustima... Ali...
Koje su indikacije da do doga ipak dođe? I što se radi onda?
Koliko to ovisi o krunici a koliko o zubaru koji to postavlja?
Prijatelj je kod nje postavljao metal-keram. krunice prije osam godina i sve sam ja to kod njega lijepo pregledala i izgleda sve super i dan danas.
Financijski mi je preskupo da bi sve stavila bezmetalne. Postoji li možda mogućnost da se samo na gornje (gdje mi se zubno meso vidi kad se smijem) stave bezmetalne a dolje ove druge ili to ne bi izgledalo lijepo.
Stvarno sam u nedoumici i ne znam što bi .

Ponekad kad sam pod većim stresom ili bolesna ili sl zna mi i krvariti zubno meso kod pranja. Nema većih oteklina, crvenila ili bolova samo ide krv dok perem. Naručila sam se drugi tj kod paradontologa na pregled da i to vidim.
I što ako se meso povuće iznad tih krunica? Jooj... molim ako mi netko može malo razjasniti tu situaciju s tim krunicama jer se ne kužim baš previše..

vanabi

30.04.2012. 21:50

Poštovani,

Htjela bi staviti bezmetalne krunice na jedinice. Da li mi možete preporučiti dobrog stomatologa u Splitu te koji bi materijal izrade krunice bio najbolji izbor za jedinice?

Hvala

Dean Cekić, dr. med. dent.

14.05.2014. 18:45

Poštovana,

Što se tiće materijala, za visoko estetske radove (jedinice su uvijek u toj skupini), indiciran je emax.