Stomatološka protetika


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 89 | Broj poruka: 278

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Crni rub između zubnog mesa i mosta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Deaedi

23.12.2009. 11:20

Poštovani,

prije 2 dana stomatolog mi je stavio most od 3 člana na 4, 5 i 6. Radi se o metalno keramičkom mostu.

4 i 5 imaju i metalne nadogradnje, jer je 6 rađena kao privjesak.

Imam 2 problema:

1. Postoji crni rub između zubnog mesa i 4. Stomatolog je rekao da će to nestati za tjedan, dva i da se radi o podljevu krvi, te da će se zubno meso podići, no meni izgleda kao da se vidi rub krunice.

2. Razmak između 4 i 3 (moj zub) je veći nego je bio prije i ružno mi izgleda. Prije je razmak bio možda pola mm, sada je oko 1-1.5 mm. 4 mi izgleda manja nego je bila. Stomatolog mi kaže da se tu ne može ništa napraviti, da protetika ne smije biti preblizu prirodnog zuba jer bi se napravio neki džep i upala. To mi baš nije logično.

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

07.03.2010. 20:15

Crni rub oko zubnog mesa može nastati zbog svakojakih razloga. Može biti vidljivi rub krunice, rub metala, oksidne tetoaže zubnog mesa itd. Bez pregleda ne mogu Vam reći o čemu se radi u vašem slučaju. U prinicpu najlakše ga izbjegavamo bezmetalnim keramičkim radovima ili metal-keramičkim radovima s bezmetalnom stepenicom.
Svaki zub (a to uključuje i zube u protetskim nadomjescima trebao bi biti u kontatku sa barem jednim zubom u suprotnoj čejusti, te zubom ispred i iza sebe u zbunom nizu. Ponekad se to prirodne ne događa pa pojavu razmaka između zubi nazivamo dijastemom. Dijasteme nastaju prirodno ili uslijed gubitka i težih oštećenja zubi, a najčešća su mjesta između gornjih jedinica te između očnjaka i prvog pretkutnjaka. Razmak između zubi u Vašem slučaju mogao bi biti prirodan ali moguće je da je i nastao kao posljedica protetskog nadomjestka koji nije adekvatno izrađen. Sam koncept u kojem prvi i drugi premolar drže prvi moral kao privjesak vrlo je nepovoljan u statičkom pogledu i ne bih ga preporučio!