Stomatološka protetika


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 89 | Broj poruka: 278

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


teleskop proteza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

pavlov

12.03.2010. 23:30

Postovani dr
Molila bih vas da mi nesto napisete o toj vrsti proteze,Posto stvarno imam dosta problema sa zubima,ostala sam na 6 zuba Iamprotezu metalnu , ne znam koja vrsta ali je tesko podnosi, stalne upale zubnog mesa, glavobolje , grlobolje i kazu sve od lose proteze
Sad za 2 sedmice pocinjem praviti tu teleskom protezu za koju kazu da je super, ali mi niko nije rekao kako se pravi
Zna da ce mi na moje zube staviti teleskop krone, pa vas molim da mi napisete kako se to radi i da li su te proteze stvarno dobre kolko su i skupe
hvala vam puno

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

15.03.2010. 21:05

Poštovana, protetze retinirane teleskopskim krunicama su samo jedno od niza rješenja kojima se rješava pitanje djelomične bezubosti. Ako su pravilno indicirane i isplanirane predstavljaju izvrstan nadomjestak - ali mogu biti loše kao i svake druge proteze te dovesti do gubitka preostalih zubi. Cijena ima je obično uvjetovana kompleksnošću izrade (što je i jedan od nedostataka). Prednosti takve proteze su: pravilnije prenošenje sila putem preostalih zubi, dobro "ležanje" proteze i mogućnost reparature u slučajevima gubitka pojedinih zubi. Nedostaci takvih proteza su: gubitak pričvrsne sile - smanjivanje trenja, problematična estetika u prednjem sektoru i čisto dentalno opterećenje kod parodontološki ugroženih zubi.
Sam sustav dobio je naziv po principu teleskopa - odnosno dva valjka koji ulaze jedan u drugi i putem trenja sprečavaju razdvajanje dva elementa - u ovom slučaju proteze i ležišta. Sustav se obično sastoji od primarne (prve krunice ili navalake) koja se postavlja na zub i sekundarne krunice koja je obično u protezi. Kada prva krunica uđe u drugu ostvaruje se sila koju protezu pričvršćuje uz ležište.
Za proteze retinirane teleskopima postoje stroge indikacije i visoko su specijalistički rad pa Vam savjetujem da više informacija, ali i alternativne tretmane dobijete u specijalističkoj stomatološkoj ordinaciji u Vašem gradu!